Anunțul premierului vine după ce Comisia Europeană a decis, săptămâna trecută, să nu prelungească ordinul care interzicea importurile de cerealele ucrainene în cinci state vecine Ucrainei, printre care și România.

„În primul rând, a fost o discuție pe care am avut-o sâmbătă și duminică cu prim-ministrul Ucrainei și cu Comisia Europeană. Comisia a cerut să se vină cu un sistem de licențiere în ceea ce privește exporturile de cereale în statele UE. A venit și prim-ministrul Ucrainei și a spus că va trebui totuși un control foarte riguros”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a dat asigurări că, de la expirarea acordului, „niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost important în România”.

„Nu că a interzis Ciolacu sau altcineva, a fost un gentlemen agreement între mine și prim-ministrul Ucrainei pe care l-am respectat amândoi. Nu a fost în nicio vamă nicio solicitare ca să fie vreun export de cereale din Ucraina în România”, a precizat Ciolacu.

El a subliniat că o măsură oficială, precum o interdicție a exporturilor, va fi luată doar în cazul în care situația se va schimba.

„Astăzi așteptăm, așa mi-a promis prim-ministrul Ucrainei că îmi va trimite propunerea de licențiere pe care să o discutăm. Dacă vor apărea solicitări de export către România, cu certitudine am să cer ministrului Agriculturii, celui al Economiei, să facă un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile până când se lămuresc lucrurile, să fie restricția prelungită”, a explicat premierul.

El a dat asigurări fermierilor că nu vor fi afectați ca urmare a expirării interdicției impuse în luna mai de către Comisia Europeană și a subliniat că nu este necesară în prezent o interdicție oficială.

„De ce să forțezi ceva dacă lucrurile sunt sub un control total. Nu există nicio presiune pe fermierii români. Eu garantez că niciun gram de cereale, din cele patru prinse până acum în interdicție, nu vor fi importate pe teritoriul României. Dacă se întâmpla asta, ordinul e deja scris. Nu pot să-mi închid discuțiile cu Ucraina dând un ordin pentru care România nu e afectată”, a afirmat Ciolacu.

Trei țări au anunțat că impun restricții

Comisia Europeană a decis vineri să ridice restricţiile impuse importurilor de cereale ucrainene, valabile în cinci ţări care se învecinează cu Ucraina, între care și România și Bulgaria, dar a cerut Kievului să elaboreze un plan de măsuri eficiente pentru controlul transporturilor.

Slovacia, Polonia şi Ungaria au anunţat deja că impun restricții unilaterale, la nivel național, asupra importurilor de cereale din Ucraina.

În România, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare a cerut sâmbătă, 16 septembrie, guvernului de la București să interzică importul mai multor produse agroalimentare din Ucraina şi a precizat că această măsură este esenţială pentru salvarea fermierilor români şi protejarea securităţii alimentare a țării noastre.

În mai, UE a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui ucrainene, permițând în același timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în alte țări.

Urmărește-ne pe Google News