Tandem este călătoria privirii dincolo de contururi. Este manifestul unei generații care nu se mai lasă prinsă în capcana aparențelor și care refuză să fie definită de limite: generația Z. Cu o voce proaspătă și neconvențională, Tandem reînnoiește peisajul media autohton cu o căutare subtilă a adevărului, făcând loc pentru o curiozitate nealterată și povești care altfel ar rămâne nerostite. Într-o lume în care imaginea este totul, protagonistele Tandem aleg să rămână în umbră, creând un spațiu în care ochii se pot desprinde de fațade și se pot concentra pe esență: experiențe, emoții și autenticitate eliberate de identități și etichete.
Interviul cu Marcel Ciolacu, actual prim-ministru și candidat la președinția României 2024, deschide acest drum, cu răspunsuri despre lumile care ni se deschid sau ni se închid. Generația Z (își) pune întrebări, în timp ce visează la o lume mai bună: un viitor în care educația se împletește cu aspirațiile tinere, unde sănătatea mintală devine un firesc al grijii față de sine, unde România e un loc în care iubirea și identitatea sunt respectate, până la o cultură cotidiană în care arta trăiește cu aceeași forță ca și trendurile.
Tandem: Cum veți transforma România într-un loc unde toată lumea se simte ca acasă, indiferent pe cine iubește?
Marcel Ciolacu: Chiar și votul. Votul din ură. Votul împotrivă. Când vom schimba aceste reguli, fiindcă au devenit niște reguli implementându-le de 30 de ani, ele au devenit reguli. Dar ele nu sunt reguli. Sunt niște invenții ale clasei politice de a nu vorbi despre ei sau despre ce este bine. Am mai auzit și comentarii de genul: domnule, foarte mulți tineri votează cu Simion sau cu extremiști. Problema e a noastră, nu a voastră. Noi n-am știut să explicăm. Noi n-am știut să venim lângă voi și să stăm de vorbă și să fim mai deschiși. Cred că trebuie o nouă abordare.
Tandem: Cum veți reimagina orizontul educației astfel încât să reflecte nevoile și aspirațiile generației Z?
Marcel Ciolacu: Normal că nu poți să pui un ministru care are 22 de ani sau 20 de ani. Dar trebuie găsită persoana care comunică cu voi foarte mult. Cred că e cazul ca România să ia o franciză în zona universitară de top, să achite și să fie un fel de proiect-pilot ca pe urmă să îl implementezi în sistemul de educație. Trebuie să rupem odată acest cerc vicios. La fel ca în sport.
Tandem: Cum veți face ca piața muncii să fie un loc unde tinerii merg cu zâmbetul pe buze și cu chef de treabă, nu doar pentru că trebuie?
Marcel Ciolacu: E greu să mergi la muncă chiar cu zâmbetul pe buze. Hai să nu fim ipocriți. Domnule, uite ce îmi place mie să mă trezesc la 7 dimineața să mă duc la muncă! Important e să-ți găsești vocația.
Tandem: Cum veți sprijini sănătatea mintală a tinerilor și veți reduce stigmatizarea asociată cu aceasta?
Marcel Ciolacu: Zona cu drogurile. Trebuie schimbată total. Copiii care cad pradă acestui flagel nu trebuie considerați infractori. În momentul acesta, statul român asta face. Facem dosare la tineri pentru că au consumat și ne oprim acolo. Normal că acel dosar zace pe undeva pe la DIICOT sau nu știu, nu mă pricep foarte bine. Dar copilul este pierdut. Cred că aici statul trebuie să intervină mult mai rapid și mult mai discret. Fiindcă fiecare dintre noi avem intimitatea noastră. Avem o reținere când… Nu-mi intra în spațiul meu, nu? Tata, te rog frumos, nu-mi intra în spațiul meu! Mama, aici e spațiul meu. Trebuie găsită calea de comunicare și o faceți câteodată mai ușor cu cei din afara casei decât cu cei din casă. Din punctul meu de vedere, e o greșeală. Prietenii voștri cei mai buni sunt părinții.
Tandem: Cum veți aduce arta și cultura în viețile noastre de zi cu zi astfel încât să ne bucurăm de ele la fel de mult ca de ultimele trenduri de pe TikTok?
Marcel Ciolacu: Programa școlară trebuie intervenit pe ea și văzut cumva să fie aplicată la generația de astăzi. E un pic învechită. Normal că profesorii țin la ea. Pentru că, și ca s-o schimbe, trebuie să se schimbe ei. Noi nu investim, noi nu avem prioritate în căminele studențești. După 30 de ani vorbim încă de căminele studențești construite din ’68 și din ’80.
Tandem: Dacă ați avea un mesaj pentru generația Z într-un story, ce ne-ați spune și cum veți face echipă cu noi pentru a transforma ideile în realitate?
Marcel Ciolacu: Cred că ar trebui să nu ne mai judecăm unii pe alții. Și să vedem unde-i linia de mijloc în care ne întâlnim să construim împreună. Și voi ar trebui să fiți mai vocali.
radumatei • 06.11.2024, 19:13
Din păcate, se dă prea multă importanță acestei „generații Z”. Sunt doar niște semi-adulți imaturi și răsfățați care au impresia că li se cuvine totul. Spre deosebire de generațiile mature, tinerii ăștia au luxul de a pleca unde vor, „să se simtă acasă indiferent pe cine iubesc”, „să se ducă la muncă cu zâmbetul pe buze” și alte aiureli din astea.