Marcel Ciolacu a precizat că are o „relaţie corectă” cu premierul Nicolae Ciucă şi că nu el este cel care face evaluarea miniştrilor.

„Eu nu am atribuţii. Am o relaţie corectă cu domnul prim-ministru Nicolae Ciucă şi mi se pare corect să avem această relaţie. Amândoi ne-am asumat această coaliţie politică. Eu cred că în acest moment în întregul context de criză economică, războiul din Ucraina, cred că această alianţă este soluţia cea mai bună pentru români. Nu eu fac evaluarea miniştrilor. Evaluarea o face primul ministru. Nu este atributul meu”, a spus Ciolacu, potrivit news.ro.

Copreședintele coaliției a adăugat că dacă Nicolae Ciucă nu a venit cu o solicitare de a-l înlocui pe Virgil Popescu de la Ministerul Energiei, „înseamnă că este de acord”.

„Eu, la Camera Deputaţilor, alături de colegii mei avem atributul de a numi guverne sau de a schimba. Domnul preşedinte Klaus Iohannis are atributul de a desemna primii miniştri. Dacă prim-ministrul nu a venit cu o solicitare de a schimba, înseamnă  că este de acord”, a punctat președintele Camerei Deputaților.

Întrebat apoi dacă el este mulţumit de prestaţia lui Virgil Popescu ca ministru PNL al energiei, Marcel Ciolacu a răspuns că îşi va spune părerea în luna mai 2023, atunci când va deveni premier.

„În luna mai am să vă răspund la această întrebare, când voi prelua funcţia de prim-ministru. În acel moment, constituţional, eu am dreptul să îmi asum sau nu un membru al guvernului. Rotaţia va avea loc şi cred că domnul preşedinte Klaus Iohannis a luat act de coaliţia dintre PSD, PNL şi UDMR. PSD nu a intrat la guvernare pe uşa din dos, PSD a câştigat alegerile”, a afirmat Ciolacu.

Ce prevede protocolul coaliției

Acordul politic care stă la baza coaliției de guvernare, semnat de liderii PNL, PSD, UDMR și minorități în noiembrie 2021, atunci când Florin Cîțu era președintele PNL, prevede că Nicolae Ciucă va fi șeful Guvernului până pe 25 mai 2023, iar la rotație se vor schimba atât premierul, cât și miniștrii transporturilor, proiectelor europene, finanțelor și justiției.

„La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în guvern: vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului”, se arată în documentul semnat pe 25 noiembrie 2021 de Florin Cîțu (PNL), Marcel Ciolacu (PSD), Kelemen Hunor (UDMR) și liderul minorităților naționale, Varujan Pambuccian.

Acordul politic este valabil pe durata mandatului parlamentar 2021-2024.

Urmărește-ne pe Google News