„Este dreptul meu de a avea o opinie, cum e şi dreptul preşedintelui de a avea o opinie. Conform Constituţiei, preşedintele României are atribuţii în ceea ce priveşte politica externă. Îmi menţin părerea, după votul nejustificat al Austriei, al conducătorilor, nu al austriecilor, împotriva României, total nedrept, umilitor faţă de noi toţi, că România în acest moment trebuie să procedeze la fel cum a făcut Austria, să îşi exercite dreptul de veto pentru toate interesele statului austriac”, a spus Marcel Ciolacu la Parlament, potrivit news.ro.

Întrebat despre afirmaţia preşedintelui Iohannis că nu există vinovaţi în România pentru eșecul Schengen, Marcel Ciolacu a răspuns: „Mă bucur că domnul preşedinte este de aceeaşi părere ca şi mine, victoria are mulţi părinţi, eşecul întotdeauna este orfan”.

Liderul PSD a făcut trimitere la faptul că Austria intenționează să obțină în decembrie 2023 șefia Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, iar acolo este nevoie de votul unanim al statelor membre, inclusiv al României.

Poziția lui Ciolacu este opusă celei a președintelui României. Klaus Iohannis a afirmat de la Bruxelles tot miercuri, 14 decembrie, că singura cale în a rezolva problema aderării României la Schengen este diplomaţia și că „nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităţilor publice”, aspect întărit apoi și de Guvernul României.

Aderarea României la Schengen a fost blocată pe 8 decembrie de Austria, care a votat împotrivă în cadrul Consiliului JAI. Olanda a votat și ea contra României, dar a precizat că s-a opus de fapt aderării Bulgariei, candidatura celor două țări fiind analizată la pachet. În acelaşi timp, Croaţia a primit undă verde să adere la Schengen de la 1 ianuarie 2023.

 
 

Urmărește-ne pe Google News