„Ca stat care a trecut prin ambele mari deflagraţii mondiale ale secolului trecut, cu multă suferinţă şi pierderi grele, România iubeşte pacea şi aspiră la soluţionarea tuturor divergenţelor de interese între ţările lumii pe calea dialogului şi negocierii. Diplomaţia e oricând preferabilă armelor. Dar ne dorim o pace care să nu răsplătească agresorii”, a spus Ciolacu, la întâlnirea cu Antonio Guterres, potrivit comunicatului Guvernului.

Potrivit Guvernului, în cadrul întrevederii, cei doi au discutat despre necesitatea consolidării ordinii internaţionale bazate pe norme, cu ONU în rol central, consecințele războiului rus în Ucraina, securitatea alimentară globală şi conflictul din Fâşia Gaza.

În problematica Ucrainei, Ciolacu a spus că România susține Formula pentru Pace, un cadru unic care să conducă la o pace cuprinzătoare, justă și durabilă în Ucraina, și va continua sprijinul ferm pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova, a doua cea mai afectată țară din regiune, precizează Guvernul.

Legat de Fâşia Gaza, premierul l-a felicitat pe Antonio Guterres pentru rolul deosebit de important în facilitarea accesului ajutoarelor umanitare și a exprimat aprecierea pentru eforturile personalului ONU, care, în ciuda riscurilor cu care se confruntă, continuă să acorde asistenţă populaţiei palestiniene.

La rândul său, Antonio Guterres a felicitat România pentru „rolul major” pe care l-a avut în sprijinirea refugiaţilor ucraineni şi în prevenirea unei crize alimentare la nivel mondial, prin facilitarea tranzitului de cereale din Ucraina către pieţele globale.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

De asemenea, a remarcat mobilizarea de ajutoare umanitare româneşti pentru populaţia civilă din Gaza şi a menţionat potenţialul României în normalizarea situaţiei din regiune, prin prisma relaţiilor amicale pe care le are atât cu Israelul, cât şi cu statul palestinian, precizează Guvernul.

Ciolacu, vizită de patru zile în SUA

Marcel Ciolacu şi-a încheiat miercuri vizita de patru zile în Statele Unite, unde a purtat discuţii cu mai mulți înalţi oficiali americani, senatori, precum și cu reprezentanții companiei Google.

Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, cu care a discutat, între altele, despre situaţia de securitate de la Marea Neagră şi despre investiţiile în apărare.

Premierul s-a întâlnit și cu secretarul de stat american Antony Blinken. În cadrul întrevederii, Ciolacu a subliniat necesitatea susținerii Republicii Moldova, pe care a descris-o ca fiind „cea mai vulnerabilă țară din Europa, după Ucraina” și unde există „un război hibrid”.

Ciolacu a mers în SUA cu o delegaţie guvernamentală din care au făcut parte ministrul apărării, Angel Tîlvăr, ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, şi ministrul economiei, Radu Oprea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News