Întrebat la Parlament de ce legea offshore nu a fost încă depusă la Parlament, liderul PSD a menţionat că ministrul Energiei, Virgil Popescu, este plecat în Israel.
„În seara aceasta, la ora 20.00, dânsul aterizează. Mâine dimineaţă, la ora 9.00, vom avea o nouă întâlnire cu premierul şi, cum am promis, împreună cu domnul prim-ministru şi domnul preşedinte Kelemen Hunor, în această săptămână, lege offshore va fi depusă”, a spus Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.
El a precizat că va fi un proiect din care statul român va câştiga. „Este normal să încurajăm această investiţie şi vom veni cu un proiect în care statul român va câştiga. Proporţia va fi 60% la 40%”, a explicat liderul PSD.
Ieri, vicepremierul Kelemen Hunor a precizat că exploatarea gazelor din Marea Neagră ar putea începe în 2026.
200 de miliarde de metri cubi de gaze în Marea Neagră
În Marea Neagră românească există zăcăminte de gaze estimate de Agenţia Naţională de Resurse Minerale la aproximativ 200 de miliarde de metri cubi.
În prezent, în România se extrag aproximativ 11 miliarde de metri cubi de gaze anual, iar consumul naţional este situat tot în jurul acestei valori. Dacă vor fi dezvoltate toate proiectele din Marea Neagră, atunci România va produce aproximativ 20 de miliarde de metri cubi de gaze anual.
Totul este însă blocat de Legea offshore, adoptată în 2018 într-o formă care a dus la reticența investitorilor și la suspendarea proiectelor, pentru că ar fi favorizat interesele rusești de pe piața energiei. Legea offshore este astfel revizuită după patru ani de amânări.
România importă 20 la sută gaz rusesc
Președintele Klaus Iohannis a declarat pe 3 martie, după întâlnirea cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că „dependența Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată”, în contextul în care România importă aproximativ 20 la sută din necesarul său de gaz din Rusia.
Pe 28 martie, premierul Nicolae Ciucă a declarat că au fost discutate modalităţile prin care se va reduce dependența Europei de gazele rusești, obiectiv al Uniunii Europene. „În toamnă vom beneficia de tranzitul de gaz lichefiat”, a spus șeful Executivului după reuniunea şefilor de Guvern ai statelor aliate NATO din Europa de Sud-Est, găzduită de Sofia.
În acest moment, Rusia este cel mai mare furnizor de energie al Uniunii Europene. Aproximativ 40% din importurile de gaze naturale provin din țara condusă de Vladimir Putin.