„Vom vedea explicaţiile doamnei ministru. Cum e normal, o să explice în interior”, a spus președintele PSD, aflat la Parlament.
„Dacă doamna ministru a făcut acest lucru pentru că domnul Lixandru a spus că are alte păreri în ceea ce priveşte legile educației, atunci ne aflăm în faţa unui fenomen care, după părerea mea, eu credeam că e uitat… Arată a ceva ce eu am trăit înainte de 1989. S-au mai întâmplat modificări de atribuţii, dar nu într-un astfel de context”, a adăugat Marcel Ciolacu.
Următoarea ședință de coaliție este programată în această seară, la Guvern.
Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei din partea PSD, Florin Lixandru, a declarat astăzi, 1 februarie, că i-au fost retrase atribuţiile printr-un ordin de ministru pentru un „delict de opinie”. Într-o postare pe Facebook, Lixandru a criticat proiectul legilor educației, conceput de ministrul asumat de PNL, Ligia Deca, și a propus ca termen de aprobare în Parlament luna martie 2024, deși în coaliție s-a convenit luna martie 2023.
Dispute în coaliție privind calendarul legilor educației
Pe 10 ianuarie, liderii coaliției, Marcel Ciolacu (PSD), Nicolae Ciucă (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR), au convenit asupra unui calendar. Mai precis, ca legile educației în varianta propusă de Ligia Deca să fie adoptate de Guvern până pe 15 februarie, iar Parlamentul să le voteze până pe 15 martie.
Pe 27 ianuarie, specialiştii în educaţie din partea partidelor de coaliție s-au întâlnit pentru a discuta propuneri de îmbunătățire a celor două legi, este vorba despre Legea învăţământului preuniversitar şi Legea învăţământului superior, dar nu s-a ajuns la niciun consens. Din partea PSD a participat și Florin Lixandru.
Anterior, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, i-a cerut lui Marcel Ciolacu refacerea legilor educației și prelungirea termenelor pentru prezentarea în coaliție şi în Guvern, argumentând că legile trebuie revizuite şi că este nevoie și de consultări cu mediile educaționale. Solicitarea sa a fost însă respinsă de PNL.