Liderul social-democrat a precizat, totodată, că secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, nu va prelua conducerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).
„Să ştiţi că nici Marian Neacşu nu se duce la ANRE, nici Tudose la Energie, ca să închidem şi aceste breaking-news-uri false. Da, pe Mihai Tudose îl vreau în Guvernul României, cât se poate de repede. Mihai Tudose are experienţa necesară de a face parte din Guvernul României, în orice funcţie”, a spus liderul PSD, fără să precizeze la ce minister s-ar încadra fostul premier.
„Se apropie alegerile, vor fi patru rânduri de alegeri în acelaşi an şi întotdeauna intervine manipularea şi, de această dată, cred că ne-am învăţat foarte bine lecţia. Da, cred că vom câştiga toate rândurile de alegeri, pentru că suntem singura formaţiune politică coerentă, cu un program, cu specialişti şi cu soluţii”, a adăugat Ciolacu, potrivit news.ro.
Surse PNL: Discuțiile din coaliție privind rotativa, abia în mai
Liberalii nu iau în calcul să discute eventuale schimburi de portofolii cu PSD față de ceea ce s-a agreat în noiembrie 2021 decât peste patru luni, au precizat surse din partidul condus de premierul Ciucă pentru Libertatea. Astfel, la acest moment, PNL agreează ca discuțiile să aibă loc abia în perioada 10-15 mai.
Marcel Boloș, asumat de PNL ca ministru al Proiectelor Europene, a spus deja că protocolul coaliției de guvernare, semnat în noiembrie 2021, poate fi modificat, dacă acest lucru va fi convenit în discuțiile dintre liderii coaliției.
PSD, prin vocea secretarului general Paul Stănescu, a spus că singurul punct din protocol care nu se negociază este alternanţa funcţiei de premier. Iar Marcel Ciolacu a spus și el că ar fi o greșeală ca Marcel Boloș să fie schimbat la rotativa din luna mai și a lăudat și activitatea Ministerului Justiției, condus de liberalul Cătălin Predoiu, în mandatul căruia România a scăpat de MCV.
Ce prevede protocolul coaliției pentru mai 2023: se schimbă 4 ministere
Acordul politic care stă la baza coaliției de guvernare, semnat de liderii PNL, PSD, UDMR și minorități atunci când Florin Cîțu era președintele PNL, prevede că Nicolae Ciucă va fi șeful Guvernului până pe 25 mai 2023, iar la rotație se vor schimba atât premierul, cât și miniștrii transporturilor, proiectelor europene, finanțelor și justiției.
„La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în guvern: vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului”, se arată în documentul semnat pe 25 noiembrie 2021 de Florin Cîțu (PNL), Marcel Ciolacu (PSD), Kelemen Hunor (UDMR) și liderul minorităților naționale, Varujan Pambuccian.
Acordul politic este valabil pe durata mandatului parlamentar 2021-2024.
Cum se va face rocada premierilor
Scenariul cel mai probabil este acela în care premierul PNL Nicolae Ciucă va demisiona în mai 2023, partidele de coaliție vor merge la președintele Klaus Iohannis cu o nouă propunere de premier, iar șeful statului va lua decizia desemnării.
Potrivit Constituţiei, pasul următor este ca persoana desemnată premier să ceară în termen de 10 zile votul de încredere al Parlamentului pentru programul de guvernare şi pentru lista de miniștri. Acestea se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, iar Parlamentul va acorda încredere Guvernului prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Conform protocolului coaliției, PSD va fi partidul care va da premierul în mai 2023, iar acesta va fi Marcel Ciolacu.