„Nu am mai avut comunicare în ultima perioadă (n.red. – cu președintele Klaus Iohannis). Nu am avut nicio urgență. Nu am această comunicare. Eu nu am un parteneriat, PNL are parteneriat cu domnul Iohannis. Eu am fost de acord să luăm parte la actul de guvernare într-o perioadă dificilă a României”, a spus Marcel Ciolacu.
Președintele Camerei Deputaților a precizat apoi că nu uită faptul că președintele Iohannis a susținut Partidul Național Liberal, condus pe atunci de Ludovic Orban, la alegerile parlamentare din decembrie 2020.
„Nu îmi cereți să uit faptul că președintele țării a intervenit în actul democratic din România și a susținut, în timpul campaniei electorale, neconstituțional, un partid politic (n.red. – PNL). Nu o să uit acest lucru”, a spus Ciolacu.
„Pentru că, dacă uităm astfel de lucruri, deschidem ușa ca și viitorii președinți ai României să facă același lucru”, a precizat el.
Ciolacu: „Sunt mai mulți colegi în PSD care vor să candideze la Președinție”
Cu privire la candidatura la Președinție din 2024, liderul social-democraților a subliniat: „Sper ca atât eu și colegii mei să luăm decizia să propunem cea mai bună personalitate”.
Sunt mai mulți colegi care își doresc. În schimb, am terminat o cutumă din interiorul partidului, în care președintele partidului era automat și candidatul pentru funcția de președinte.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu:
Președintele Camerei Deputaților a menționat apoi că Mircea Geoană, actual secretar general adjunct NATO, poate fi un candidat la alegerile din 2024.
„Domnul Geoană a intrat în zona de foști președinți ai PSD care și-au făcut partid. Eu nu o să fac această greșeală, mai bine stau acasă. M-aș piti de rușine să fac acest lucru. Dar (n.red. – Mircea Geoană) este un posibil candidat”, a încheiat Ciolacu.
Partidul lui Geoană a rezistat doi ani
Marcel Ciolacu s-a referit la momentul petrecut în primăvara lui 2015, când fostul președinte social-democrat, Mircea Geoană, a anunţat înfiinţarea Partidului Social Românesc, în semn de răspuns la „grava deviere de la identitatea de stânga” a PSD condus la acel moment de Victor Ponta.
Printre iniţiatorii acelui proiect s-au numărat Ana Cătăuţă, Oana Mizil și Marian Vanghelie.
Partidul lui Geoană a fost înființat în aprilie 2015, apoi la alegerile locale din 2016 a obținut 1,2%, iar în decembrie 2017 s-a organizat un congres în care s-a luat decizia de desființare.