„Comisiile tehnice au rămas cu doamna Celine Gauer să discute anumite aspecte, ele vor continua la nivel tehnic și săptămâna viitoare. În schimb, am stabilit principiile. Am anunțat foarte clar că eu nu sunt de acord, ca prim-ministru al României, să creștem cota de TVA peste 19%. Ar duce, evident, din nou la o creștere a inflației și o scădere a creșterii economice”, a spus Marcel Ciolacu.
„Comisia Europeană nu este cea care avizează o nouă încadrare în deficitul bugetar. Este evident că în urma efortului României de a susține Ucraina și Republica Moldova avem influențe negative, asigurări, dobânzile pentru împrumuturi… Pentru că suntem o țară cu un risc mai ridicat, față de Austria, de exemplu, care este mai îndepărtată de conflictul cu Ucraina. Comisia a înțeles acest context și este argumentul principal și sunt ferm convins că știți că România este într-un acord de deficit excesiv”, a adăugat șeful Executivului.
El a precizat că „există o flexibilitate, în acest moment, în urma argumentelor aduse, de a veni cu un nou plan în ceea ce privește deficitul României”, iar Comisia Europeană „va propune Consiliului această nouă renegociere”.
Până la finalul acestui an, Consiliul European va lua o decizie cu privire la majorarea deficitului pe care România și l-a asumat, a menționat Ciolacu.
Anul trecut ne-am încadrat într-un deficit de 6,2%. România nu poate veni anul acesta cu un deficit mai mare de 6,2 și nu poate veni cu un deficit micșorat mai puțin de 0,5%.
Marcel Ciolacu:
„TVA-ul nu se va modifica pentru alimente și medicamente”
Premierul a dat asigurări că „nu se mărește TVA-ul peste 19% și nu se modifică TVA-ul în ceea ce privește produsele alimentare și medicamentele”.
„Sunt două lucruri importante. Faptul că nu se mărește TVA-ul peste 19% și nu se modifică TVA-ul în ceea ce privește produsele alimentare și medicamentele. Sunt lucrurile cele mai importante pentru români. Acum, dacă la cluburi nu mai este TVA 5%, ci este 19%, presupun că nu este o nenorocire”, a spus el.
Ciolacu s-a mai întâlnit la Bruxelles, vineri, 1 septembrie, și cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, dar și cu președintele Consiliului European, Charles Michel.
Care au fost cerințele Comisiei Europene
România și-a asumat prin legea bugetului o țintă de deficit de 4,4% din PIB, iar Marcel Ciolacu s-a întâlnit la Bruxelles cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu șefa PNRR, Celine Gauer, pentru a le convinge să accepte un deficit bugetar de peste 5% din PIB pentru România, dar fără sancțiuni financiare și fără blocarea fondurilor europene.
Recomandările Comisiei Europene în privința TVA, pentru ca România să reducă deficitul bugetar, au fost:
- majorarea TVA de la 19%;
- dacă nu se acceptă majorarea TVA, să există o singură cotă de TVA de 19%, fără pragurile reduse de 5% și 9%.
În cazul în care cota de TVA pentru alimente ar crește de la 9% la 19%, atunci prețul alimentelor s-ar putea majora cu 10 puncte procentuale.
Totodată, Comisia Europeană a insistat și cu reforma pensiilor speciale, care se află în întârziere, cerând impozitarea lor cu 20%.