„Vreau să fiu foarte clar. Nu am nicio milă pentru ticăloşii care au creat aceste azile ale groazei. Iar faptul că aşa ceva a fost posibil ne arată un singur lucru. Avem de-a face cu o problemă de fond, o problemă de sistem. Un sistem corupt şi inert. Am văzut infractori, sunt peste tot în lume. De asemenea ticăloşi, asemenea cruzime, oameni dezumanizaţi total cred că nimeni nu era pregătit pentru aşa ceva. La fel, să vedem funcţionari publici complici care s-au vândut acestor ticăloşi”, a spus Ciolacu duminică, 9 iulie, într-o declarație de presă la Palatul Victoria.

Apel la implicare socială către Biserica Ortodoxă și ONG-uri

Premierul a precizat apoi că Guvernul are trei priorități. „În primul rând, toate centrele pentru copii, persoane vârstnice și persoane cu dizabilități, de stat sau private, trebuie verificate şi reanalizate toate autorizaţiile. Termenul va fi foarte scurt, o săptămână, sub coordonarea prefecţilor. În al doilea rând, solicit autorităţilor de drept toleranţă zero faţă de grupurile infracționale care au jefuit aceste persoane total neajutorate. În afară de tratamentul la care au supus aceste persoane, le-au furat şi bunurile, şi casele, și pensiile”, a menționat Ciolacu, adăugând că a stabilit cu ministrul justiţiei, Alina Gorghiu, ca soluţionarea acestor cauze să fie o prioritate.

„În al treilea rând, fac un apel la toate cultele din România, în primul rând către Biserica Ortodoxă, dar și către ONG-urile care activează în domeniul social. Avem nevoie de implicarea dumneavoastră pe tot ce ține de latura socială. Asistență, în primul rând, pentru persoanele vulnerabile”, a punctat premierul.

El a mai spus că „sistemul trebuie schimbat” și trebuie regândit, „de la autorizare, monitorizare și control”, iar la începutul noii sesiuni parlamentare se vor face modificări legislative, astfel încât „să nu mai existe portițe pentru nimeni”.

„Cine nu înţelege să îşi facă treaba să plece acasă! Nu mai vreau fugă de responsabilitate, ci vreau un sistem coerent, cu reguli clare în acest domeniu. Vorbim de cele mai vulnerabile persoane, copii, bătrâni şi persoane cu dizabilităţi”, a mai spus șeful Executivului. 

De altfel, premierul Marcel Ciolacu a anunțat din 5 iulie, la o zi după perchezițiile de la căminele de bătrâni din Ilfov, că a dispus să fie verificate toate căminele de bătrâni din țară.

Precizările au venit după discuții de aproape o oră la sediul Guvernului cu ministrul muncii, Marius Budăi, ministrul justiţiei, Alina Gorghiu, ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul dezvoltării, Adrian Veştea, și secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu.

Ce s-a întâmplat în „azilele groazei”

Bătrânii din trei azile din Ilfov au fost găsiți în condiții inumane: bătuți, fără medicamente și obligați să muncească fără să primească hrană. „Oamenii au fost exploatați prin constrângere și violență, prin muncă neremunerată, erau lăsați flămânzi și supuși unor tratamente degradante și inumane”, a spus comisarul-șef de poliție Georgian Drăgan.

Miercuri, 5 iulie, DIICOT a anunțat că 24 de persoane au fost reținute pentru 24 de ore, iar alte două au fost plasate sub control judiciar, în urma perchezițiilor la căminele din Voluntari, unde bătrânii erau ținuți în condiții inumane și abuzați.

În acest context, premierul Marcel Ciolacu a cerut demiterea șefilor ANPIS și AJPIS Ilfov, a șefilor DGASPC-urilor locale și a președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, iar ministrul muncii, Marius Budăi, a dat vina pe DGASPC Ilfov.

Abuzurile au fost dezvăluite în urmă cu cinci luni de o investigație jurnalistică realizată de Buletin de București și Centrul de Investigații Media. Investigația a fost publicată inclusiv în Libertatea

Citește investigația despre abuzurile din centrele de bătrâni:

Urmărește-ne pe Google News