„Am spus și în CSAT, Securitatea României nu stă în sistemul Patriot, stă în parteneriatul cu SUA și în faptul că suntem membri NATO”, a afirmat Marcel Ciolacu într-o discuție cu jurnaliștii, la o zi după ce a participat la ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, la Cotroceni.

Aceasta a fost prima reacție a șefului Executivului după ședința CSAT.

CSAT a decis joi, 20 iunie, donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT, deși va exista o „vulnerabilitate operaţională” în urma acestui demers, „condiția” fiind negocierea cu SUA pentru a primi un „sistem similar sau echivalent”.

„Această donare se face cu condiţia continuării negocierilor ţării noastre cu Aliaţii, în special cu partenerul strategic american, în vederea obţinerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecţiei spaţiului aerian naţional, de modernizare a Armatei României şi de asigurare a interoperabilităţii cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluţii temporare de acoperire a vulnerabilităţii operaţionale astfel create”, a transmis Administrația Prezidențială după ședința CSAT, prezidată de președintele Klaus Iohannis.

Donarea unui sistem Patriot în Ucraina se va face ținând cont de „deteriorarea semnificativă a situaţiei de securitate în Ucraina”, s-a precizat în comunicatul oficial.

Imagini filmate la ședința de Guvern de vineri, 21 iunie

„Indispensabil României”

Președintele Iohannis a afirmat pe 7 mai, la Washington, după discuțiile avute cu președintele american Joe Biden la Casa Albă, că România va continua să sprijine Ucraina, în contextul războiului declanșat de Rusia, dar a considerat „inacceptabil” să le oferim singurul sistem de apărare antiaeriană Patriot funcţional.

„România dispune de astfel de sisteme şi atunci, sigur, am fost întrebaţi şi noi. Şi preşedintele Biden a adus această chestiune în discuţie şi i-am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu acasă, în CSAT, să vedem cum putem să punem problema, ce putem să oferim şi evident ce putem să primim în schimb, pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână România fără apărare antiaeriană”, a spus atunci șeful statului.

Pe 13 mai, premierul Marcel Ciolacu a declarat că ministrul Tîlvăr „are rețineri mari” cu privire la posibilitatea ca România să furnizeze Ucrainei un sistem de apărare Patriot.

Pe 14 mai, ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat că România are nevoie de unicul sistem Patriot care este operațional. „Este indispensabil României, de aceea l-am luat”, a spus atunci Tîlvăr.

Pe 22 mai, Klaus Iohannis a spus că dacă Bucureștiul va ceda Kievului un sistem Patriot, atunci „trebuie să primească altceva” la schimb, pentru că „altfel nu se va face nimic” și că președintele ucrainean Volodimir Zelenski „aşteaptă cu mare interes decizia României”.

Urmărește-ne pe Google News