„România va fi membru cu drepturi depline în spațiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025. Este o decizie istorică ce a fost luată în urmă cu puțin timp la Consiliul JAI reunit la Bruxelles. Aceasta este o victorie a dreptății și a demnității naționale și un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa!”, a spus, joi, premierul Marcel Ciolacu.

Șeful Guvernului vorbește de o muncă în echipă, în ce privește aderarea României la Schengen, la care au participat lideri de opinie din țară și din străinătate, miniștri, diplomați și europarlamentari.

Ce înseamnă pentru companiile de la noi aderarea României la Schengen

„Este, înainte de toate, un triumf al tuturor românilor, indiferent de opțiunea politică sau de situația socială. Este o victorie a muncii în echipă pentru binele țării. Pentru că la acest moment au contribuit lideri de opinie din țară și din străinătate, personalități publice și oameni obișnuiți, alături de miniștri, diplomați, europarlamentari și tehnicieni din zeci de instituții”, a continuat Ciolacu.

Premierul a explicat ce înseamnă aderarea României la Schengen pentru companiile de la noi.

„Pentru companiile românești care fac afaceri cu parteneri din statele europene, eliminarea controalelor la frontiere va facilita comerțul și va reduce costurile logistice. Asta înseamnă că mărfurile românești vor deveni mai competitive, ceea ce va stimula economia și va crea noi oportunități de afaceri și locuri de muncă”, a precizat șeful Guvernului.

Beneficii pentru românii din diaspora, după aderarea la Schengen

Beneficii vor fi și pentru românii din diaspora, după aderarea României la Schengen.

„Pentru români, această decizie aduce beneficii concrete și imediate. Mai ales pentru cei din diaspora, care călătoresc frecvent în România, în special în perioada sărbătorilor. Nu se va mai sta zeci de ore la frontiere, ci se va circula liber, fără controale suplimentare. Asta înseamnă mai mult timp petrecut cu familiile și mai puțin stres în călătorii”, a explicat prim-ministrul.

În context, Marcel Ciolacu a mulțumit liderilor Comisiei Europene și ai Parlamentului European, dar și românilor.

„Astăzi, practic, vedem cu toții rezultatul eforturilor susținute pe care le-am început din prima zi a mandatului de premier, când am anunțat că integrarea deplină a României în Schengen reprezintă una dintre marile priorități ale acestui Guvern. Am avut în tot acest timp numeroase întâlniri cu omologii mei din statele europene, care au devenit susținători ai cauzei noastre și vreau să le mulțumesc în mod special cancelarului german Olaf Scholz, premierului spaniol Pedro Sanchez, premierului italian Giorgia Meloni și celui maghiar Viktor Orban. Sprijinul lor a fost esențial”, a încheiat Marcel Ciolacu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News