„Avem cea mai lungă graniță cu un stat aflat într-un conflict. A existat această discuție, la un moment dat, între secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, și ministrul apărării, cum era și normal. Domnul Iohannis, conform Constituției României, pe care cred că o respectăm cu toții, este comandantul suprem al armatei. Nu am avut discuție după întâlnirea președintelui SUA cu președintele României. Mai mult ca sigur că în aceste zile o să am, în funcție de nivelul de securitate al discuției. Dacă nu, cel târziu când președintele României va veni în România”, a spus Marcel Ciolacu.

Șeful Executivului a precizat că decizia se va lua în CSAT, dar mai înainte vor fi discuții cu specialiștii militari.

„Documentele, dacă se înaintează către CSAT, poate să o facă președintele României sau și premierul prin vicepreședinte. Dar, cum e corect, am ministru al apărării în Guvern. Va fi o discuție aplicată cu specialiștii din apărare”, a adăugat Ciolacu.

Ciucă: „România are 4 sisteme Patriot. Unul este operațional”

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a spus la rândul său că orice ajutor pentru Ucraina „este binevenit”, dar că „trebuie coordonat și gândit” și că România are un singur sistem Patriot operațional.

„Această solicitare, fiind discutată la nivelul celor doi președinți, va trebui analizată și la nivelul CSAT. Pe baza analizelor și a tot ce vor recomanda specialiștii militari, decidenții politici vor lua o decizie. În momentul de față, România are 4 sisteme achiziționate. Dintre cele 4, unul este operațional”, a spus al doilea om în stat.

Iohannis, după discuțiile cu Joe Biden: România nu poate rămâne fără apărare antiaeriană

Afirmațiile lui Ciolacu și Ciucă au venit după ce preşedintele Klaus Iohannis a afirmat marți, 7 mai, la Washington, după discuțiile cu președintele american Joe Biden, că România va continua să sprijine Ucraina, în contextul războiului declanșat de Rusia, dar consideră „inacceptabil” să le oferim singurul sistem de apărare antiaeriană Patriot funcţional.

„Este o discuţie destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme şi atunci, sigur, am fost întrebaţi şi noi. Şi preşedintele Biden a adus această chestiune în discuţie şi i-am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu acasă, în CSAT, să vedem cum putem să punem problema, ce putem să oferim şi evident ce putem să primim în schimb, pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână România fără apărare antiaeriană”, a spus el.

 
 

Urmărește-ne pe Google News