„Cei doi oficiali au subliniat relația privilegiată dintre România și Statele Unite, evidențiată de un parteneriat strategic de peste două decenii și întărită de buna colaborare în toate domeniile de interes comun, cu accent pe contribuția la securitatea regională în zona Mării Negre”, a transmis Guvernul.

În acest context, secretarul american al Apărării a lăudat eforturile făcute de România „și a evidențiat capacitatea de leadership a României demonstrată prin înființarea centrului de pregătire de la Fetești pentru piloții de F-16”, a mai precizat Guvernul.

„Avem nevoie de o cooperare sporită în materie de securitate cu Statele Unite, dar şi de un angajament economic puternic. O economie dezvoltată este esenţială pentru o securitate naţională puternică. Este importantă implicarea activă a companiilor americane în evaluarea şi dezvoltarea capabilităţilor din industria naţională, prin investiţii comune în industria de apărare, inclusiv în ceea ce priveşte fabricarea de muniţie, precum şi transferuri tehnologice şi specializarea forţei de muncă autohtone”, a declarat Ciolacu.

Totodată, premierul a evidenţiat interesul României pentru o coordonare completă din punct de vedere militar cu SUA şi a subliniat că, în perspectiva summitului NATO care va avea loc anul viitor la Washington, România îşi va menţine angajamentele de a aloca 2,5% din PIB pentru Apărare, menționează Guvernul.

La rândul său, Lloyd Austin a evidențiat „excelenta colaborare dintre Statele Unite și România ca parteneri strategici și aliați”.

Oficialul american „a remarcat rolul de lider al țării noastre în eforturile pentru stabilizarea situației regionale și a apreciat progresele semnificative ale României în domeniul apărării, de la modernizarea echipamentelor și infrastructurii militare până la consolidarea apărării cibernetice”.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Marcel Ciolacu a plecat sâmbătă, 2 decembrie, într-o vizită oficială la Washington D.C. şi la New York, unde va sta până miercuri, împreună cu o delegaţie guvernamentală din care fac parte ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, şi ministrul Economiei, Radu Oprea.

Ieri, 3 decembrie, Ciolacu și-a început vizita oficială cu o vizită la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington, unde a comemorat victimele genocidului din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Foto: Guvernul României

 
 

Urmărește-ne pe Google News