„Salut faptul că miniștrii muncii din Uniunea Europeană s-au pus de acord asupra propunerii de directivă privind instituirea salariului minim european. Este un proiect pe care PSD l-a susținut constant în ultimii ani, iar toate inițiativele noastre de creștere a salariului minim din România au avut în vedere inclusiv încadrarea în acest traseu european”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook, vineri, 17 iunie.

El a precizat că salariul minim „la nivelul întregului continent reprezintă un beneficiu în special pentru salariații din mediul privat românesc”. „Avem aproximativ 1,6 milioane de angajați cu acest nivel de salarizare în România, ale căror câștiguri trebuie să se alinieze în viitor cu cele ale muncitorilor din Spania, Italia sau Franța”, a precizat Ciolacu.

Numărul salariaţilor din România este de 5,7 milioane. Dintre aceştia, 4,5 milioane de angajaţi sunt din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat. Autorităţile au anunţat recent suspendarea angajărilor la stat de la 1 iulie.

Cu cât ar putea crește salariul minim în România

De la 1 ianuarie 2022, salariul minim brut în România este de 2.550 de lei, ceea ce înseamnă că angajatul primește acum în mână un salariu net de 1.524 de lei în fiecare lună.

O directivă europeană impune ca salariul minim să ajungă la 50% din salariul mediu național pe economie, în cel mult trei ani după adoptarea salariului minim „adecvat” în UE. Concret, acest lucru înseamnă că, dacă acum salariul mediu în România este de 6.400 de lei brut, atunci va trebui să crească la 3.200 de lei brut pe lună, adică 1.885 de lei net.

Recent, ministrul muncii, Marius Budăi, a declarat că salariile angajaților din mediul privat pot fi majorate cu 200 de lei lunar net, pentru că statul nu va opri nicio taxă. Măsura propusă de social-democrat a venit în contextul în care inflația din România se apropie de 14%, iar puterea de cumpărare a românilor a scăzut.

El a precizat că angajatorii din privat ar trebui să majoreze salariile oamenilor, ca să „își păstreze angajații”.

Budăi a subliniat că practic s-ar putea adăuga 200 de lei net la salariul de bază. „Această sumă se va regăsi direct în plata netă a angajaților, pentru că această sumă nu va fi nici taxată suplimentar şi nici nu va fi oprită nicio taxă din această sumă”, a mai spus el.

 
 

Urmărește-ne pe Google News