Ciolacu a precizat că propunerea de supraimpozitare este „o abordare social-democrată”, în contextul în care taxarea directă a proprietăţilor în România înseamnă un procent redus din PIB, raportat la media europeană.
„Este o abordare social-democrată şi vreau să vă spun că există în toată Europa. La taxarea directă a proprietăţilor, avem cel mai mic coeficient în crearea PIB-ului, mi se pare că 2%, faţă de o medie europeană de 4,6%. Deci este normal, că te uiţi, niciodată cifrele nu mint. Te uiţi la statistici şi vezi unde este domeniul şi zona pe care trebuie să o acoperi, astfel încât să intri în trendul european. Nu putem trăi în Europa cu alte reguli”, a spus Ciolacu, aflat la Bistrița, potrivit Agerpres.
Liderul social-democrat a adăugat că, tot pentru alinierea la tendinţele europene, trebuie analizată şi situaţia cotei unice.
Aceste măsuri fiscale sunt prinse în programul de guvernare, nu neapărat desfiinţarea cotei unice explicit, că vom analiza în cursul acestui an o altă abordare fiscală. Ştiţi foarte bine că orice modificare la Codul Fiscal intră în vigoare după şase luni, ca să fie, totuşi, predictibilă şi transparentă.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu:
Întrebat despre faptul că PNL, cu care formează actuala coaliţie de guvernare, este un susţinător al cotei unice, Marcel Ciolacu a spus că există guverne de dreapta în Europa care nu aplică o astfel de cotă şi nu consideră acest lucru ca fiind o încălcare a doctrinei liberale.
„Am făcut o coaliţie cu Partidul Naţional Liberal într-un moment dificil pentru România şi ne-am asumat acest lucru. Categoric că trebuie uniformizate, dar mai sunt guverne de dreapta în Europa care nu au cotă unică, deci nu este un element definitoriu pentru un partid de dreapta cota unică. Nu neapărat trebuie să spunem că, domnule, e doctrinar, se încalcă doctrina liberală”, a mai declarat preşedintele PSD.
Câciu voia suprataxarea celor cu mai multe apartamente și mașini
Ministrul PSD al finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, pe 9 februarie, că vrea modificarea Codului fiscal de la jumătatea anului, în ideea de a intra în vigoare din 2023, după ce va exista o dezbatere cu toţi actorii implicaţi, potrivit Hotnews. Câciu a spus că, pe zona de taxare a proprietăţilor, este posibil ca cei care au mai multe apartamente să plătească mai mulţi bani, precum şi cei care au mai mult de două maşini.
Apoi, președintele PNL, Florin Cîțu, a criticat dur intențiile ministrului social-democrat, afirmând la TVR că „o astfel de declarație mi se pare aberantă, nu ne vom întoarce în comunism”.
Pe 11 februarie, Adrian Câciu a susținut că a renunțat la supraimpozitarea locuințelor. El a precizat că nu este un adept al taxelor noi, după ce în urmă cu două zile afirmase că „nu este normal să ai același impozit dacă ai mai multe proprietăți”.