„PSD nu a intrat la guvernare şi nu a constituit împreună cu PNL, UDMR și minoritățile această coaliție pentru a ne certa. Departe de noi acest gând. Era o necesitate politică în acel moment și eu consider că și în acest moment România are nevoie de această coaliție. Domnul Budăi a susţinut şi a făcut ceea ce face orice ministru care ţine în primul rând cu românii”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Președintele Camerei Deputaților a precizat că nu vorbește despre o renegociere a PNRR la Comisia Europeană, ci despre o optimizare a acestuia.
Am avut o discuție și cu premierul. Nu mergem cu renegocieri, renegocierile se pot face după doi ani. Noi am pierdut 2 miliarde de euro din granturi, lucru confirmat și de ministrul Fondurilor (n.red. – Dan Vîlceanu). Automat, premierul, cu ministrul Finanțelor și cu ministrul Budăi vor trebui să meargă la comisie să optimizeze de unde pierdem acești bani.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu:
Afirmațiile sale vin în contextul în care ministrul PNL al investiţiilor şi proiectelor europene, Dan Vîlceanu, a precizat pe 28 ianuarie că suma inițială alocată României de Comisia Europeană, de 29,2 miliarde de euro, va scădea cu aproape două miliarde de euro pe partea de granturi nerambursabile, pentru că economia a înregistrat o performanță mai bună decât era prognozat.
Totodată, ministrul PSD al muncii, Marius Budăi, a declarat pe 7 februarie că nu are de gând să-și dea demisia, după presiunile venite din partea PNL și a precizat că își menţine poziţia privind renegocierea unor aspecte din PNRR. Budăi a insistat că în coaliția PSD-PNL-UDMR se va discuta renegocierea PNRR cu Comisia Europeană. Este vorba despre cheltuielile din PIB cu pensiile, care în acest moment nu trebuie să depăşească 9,4%.
În replică, preşedintele PNL, Florin Cîţu, a spus că cei care vor renegocierea PNRR privind creşterea pensiilor şi consideră că „au puterea să convingă Comisia Europeană” trebuie să meargă direct la Bruxelles şi să vină cu decizia.
Comisia Europeană: PNRR poate fi renegociat doar în situaţii precum dezastre naturale de dimensiuni istorice
În noiembrie 2021, Comisia Europeană a transmis, la solicitarea Libertatea, că „orice solicitare de modificare a planului ar întârzia grav punerea în aplicare a acestuia”.
Totodată, instituția condusă de Ursula von der Leyen a precizat pentru Libertatea că orice stat membru care vrea renegocierea PNRR trebuie să demonstreze „că nu mai poate pune în aplicare (o parte din) planul său din cauza unor circumstanțe obiective, de exemplu din cauza unor dezastre naturale de dimensiuni istorice”.