UPDATE ora 12.00: Președintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat după discuțiile de la Guvern că vrea organizarea turului I la prezidenţiale simultan cu alegerile parlamentare, pe 1 sau 8 decembrie, iar pentru turul doi al prezidenţialelor vrea datele de 15 sau 22 decembrie.
UPDATE ora 11.40: Ramona Strugariu, copreședinta REPER, a afirmat după consultările de la Palatul Victoria că vrea organizarea alegerilor prezidenţiale la termen, adică în noiembrie.
UPDATE ora 9.55: Delegatia Forța Dreptei, formată din Ludovic Orban, Ionel Dancă și Antonel Tănase, a ajuns la Guvern pentru consultările cu premierul Ciolacu.
UPDATE ora 9.00: Delegația REPER a sosit la Palatul Victoria.
***
Știrea inițială: Ramona Strugariu și Dragoș Pîslaru, copreședinții REPER, şi deputatul Alin Prunean, vicepreşedinte al partidului lui Dacian Cioloș, vor participa la consultările convocate de premierul Marcel Ciolacu la ora 9.00.
La ora 10.00, din partea Forța Dreptei, va fi prezent președintele partidului, Ludovic Orban.
Primele runde de discuții cu Opoziția, după ce negocierile dintre PSD și PNL au eșuat, au avut loc luni, 1 iulie. Cei de la USR au fost invitați primii, urmaţi de AUR, UDMR, SOS România, grupul minorităţilor naţionale şi PUSL. Din partea Guvernului, au fost premierul Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul Marian Neacşu şi vicepremierul şi ministrul afacerilor interne Cătălin Predoiu.
Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat după prima zi de discuții că urmează să vadă dacă doar s-a mimat o consultare sau dacă Marcel Ciolacu a fost sincer. Liderul AUR George Simion a susținut că a văzut „un premier slab”, care nu e propriul lui stăpân. Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a declarat că UDMR vrea separarea alegerilor prezidenţiale de cele parlamentare şi a propus ca prezidențialele să fie în octombrie. Preşedinta SOS România, Diana Şoşoacă, a spus că a cerut ca alegerile prezidenţiale să fie pe 10 noiembrie – primul tur şi 24 noiembrie – turul al doilea, iar alegerile parlamentare să fie pe 8 decembrie, așa cum s-a stabilit inițial.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat după şedinţa conducerii liberale de la Parlament, care a avut loc simultan cu consultările de la Guvern la care PNL nu a participat, că ei vor ca alegerile prezidențiale să fie la termen, adică nu cum voia PSD, în luna septembrie.
Marcel Ciolacu a chemat partidele la consultări
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat vineri, 28 iunie, în ședința de Guvern, că îi invită pe liderii tuturor partidelor la discuții pentru a decide datele alegerilor prezidențiale, după ce PSD și PNL nu au ajuns la un acord și a precizat că nu îl va remania pe ministrul PNL de interne, Cătălin Predoiu, care nu a respectat ce i-a cerut, adică să pregătească o hotărâre de Guvern pentru organizarea alegerilor prezidențiale în septembrie.
Înaintea ședinței de Guvern, ministrul PNL de interne, Cătălin Predoiu, s-a dus în biroul premierului Marcel Ciolacu, cei doi au avut o discuție separată de 5 minute, iar la ieșire au refuzat să facă declarații.
Ciolacu a precizat apoi, în ședința de Guvern, că de luni, 1 iulie, urmează consultări cu partidele pentru că „aceasta este abordarea corectă” şi nu „schimbarea unui ministru”, cu referire la ministrul PNL de interne, Cătălin Predoiu, căruia îi ceruse la precedenta ședință de guvern să pregătească HG pentru stabilirea alegerilor prezidențiale cu datele cerute de PSD, adică primul tur fie pe 15 septembrie, fie pe 29 septembrie.
„Ca premier al României am obligaţia de a nu favoriza un partid sau o coaliţie. Astăzi, practic, ieşim din calendarul electoral stabilit anterior, fiind ultima zi în care putem promova HG-ul de stabilire a datei alegerilor convenită pe 15 septembrie. De aceea, de luni, alături de cei doi vicepremieri, îi voi invita pe liderii tuturor partidelor politice, pentru a stabili împreună calendarul alegerilor”, a mai afirmat Ciolacu.
Cinci luni de negocieri PSD-PNL pentru devansarea alegerilor prezidențiale
În ultimele luni, au fost mai multe discuții între președintele PSD, Marcel Ciolacu, și președintele PNL, Nicolae Ciucă, referitor la calendarul alegerilor prezidențiale, dar cele două partide nu s-au înțeles.
În mod tradițional, alegerile erau programate pe finalul anului, dar în februarie cei doi lideri au bătut palma pentru datele de 8 septembrie și 22 septembrie, la fel și pentru comasarea alegerilor locale cu europarlamentare pe 9 iunie. După câteva zile, Ciolacu și Ciucă s-au răzgândit și au decis ca turul 1 și turul 2 să aibă loc pe 15 și 29 septembrie. În martie, Parlamentul a stabilit că prezidențialele pot fi organizate în septembrie.
Recent însă, după ce Klaus Iohannis a ieșit din cursa pentru șefia NATO, liberalii au transmis că vor ca alegerile prezidențiale să aibă loc la finalul anului, așa cum era tradițional, sau măcar să le împingă în octombrie/noiembrie, dar social-democrații s-au opus și au cerut ca primul tur să aibă loc în septembrie, fie pe 15, fie pe 29.
Joi, 27 iunie, Marcel Ciolacu a declarat că „PNL doreşte să schimbe regulile jocului” și a lansat un atac dur la adresa lui Nicolae Ciucă. „Nu am stabilit încă să avem o şedinţă de coaliţie. Este evident că PNL doreşte să schimbe regulile jocului. Dacă decizia lor rămâne aceeaşi, nu are rost să facem o şedinţă a coaliţiei”, a spus premierul Ciolacu, aflat la Bruxelles.
Trandafir • 02.07.2024, 10:47
Mascarada politica Unii conducatori PSD il imping pe Ciolacu sa-si rupa gatul in alegeri. Dar motanul Ciolacu face consultari ca sa scape. PSD-ul vrea in septembrie, sa fie lumea urbana in concediu, sa vina la vot cei de prin sate cu primari PSD. PNL vrea in noiembrie, sa fie lumea acasa. Toti politicienii nu se gandesc decat cum sa ramana la putere, la bani. Parca le-ar pasa de situatia catastrofala in care se afla Romania !
golgol • 02.07.2024, 09:36
Ce prezidențiale,ce alegeri ?Țara e in colaps plina de datorii ,taxe și impozite aberante ,nivel de trai jos și ei cu alegeri pt ei ca sa poată să și mențină salariile , pensiile speciale,bonusurile ,averile ilicite pt că Constitutia nu mai cuprinde legea profitului ilicit că au șters o din anii 90 !Voi ii votați de 35 de ani și îi ajutați pe ei să și sporească averile doar atât .Ei de 35 de ani n au fost în stare să aducă românilor un nivel de trai decent ,dar ei s au îmbogățit de pe urma votului vostru!Legile date de ei sunt pt ei ,vezi legea pragului penal la 1 mil de euro ,deci ei pot fura până la 1 mil de euro și nu au dosar penal ,in schimb legea dobânzilor frauduloase a fost blocată de unii parlamentari,adică aleși ai voștri,la curtea constituțională !Deci voi ăștia care vă duceți la vot și puneți ștampila pe unul să știți că atât timp cât Constituția e pt ei votul vostru nu contează pt țară ,pt voi ci doar pt ei ! Romania trezește te!