Întrebat de jurnaliști, la Hala Laminor din Bucureşti, cum comentează declaraţiile președintelui USR, Cătălin Drulă, care făcut un „pariu că Marcel Ciolacu nu va prelua funcția de premier”, Ciolacu a răspuns că nu vrea să îi dea o replică.
„Şi eu trebuie să comentez informaţiile vehiculate sau…. Nici pe dânsul nu o să îl propun. În mai o să fiu primul ministrul României, dacă Partidul Social Democrat va considera că eu sunt persoana potrivită”, a precizat Marcel Ciolacu.
Pe 27 octombrie, liderul PSD și al Camerei Deputaților spunea că nu crede că vor fi probleme la rotaţia din luna mai 2023, atunci când funcţia de premier urmează să fie preluată de PSD. „Dacă există probleme la rotaţia din mai, avem o singură soluţie, ne întoarcem la votul românilor”, spunea atunci Ciolacu.
Ce prevede protocolul coaliției
Acordul politic care stă la baza coaliției de guvernare, semnat de liderii PNL, PSD, UDMR și minorități în noiembrie 2021, atunci când Florin Cîțu era președintele PNL, prevede că Nicolae Ciucă va fi șeful Guvernului până pe 25 mai 2023, iar la rotație se vor schimba atât premierul, cât și miniștrii transporturilor, proiectelor europene, finanțelor și justiției.
„La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în guvern: vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului”, se arată în documentul semnat pe 25 noiembrie 2021 de Florin Cîțu (PNL), Marcel Ciolacu (PSD), Kelemen Hunor (UDMR) și liderul minorităților naționale, Varujan Pambuccian.
Acordul politic este valabil pe durata mandatului parlamentar 2021-2024.
Crisiana • 13.11.2022, 23:40
PSD preia doua ministere interesante, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene si Ministerul Justitiei. Si scapa performantul domn Grindeanu de Ministerul Transporturilor. Raman performantii ministrii Daianu, Budai si Dr Rafila. Dau Ministerul Finantelor. Ministrul PNL s-ar putea sa nu fie la fel de dragut cu Ciciu cum a fost el cu fostii ministrii ai PNL si sa-i ceara socoteala pentru imprumuturile pe banda la dobanzi mari. Ministrul investitiilor si fondurilor europene ii umple de pomeni pe pensionari, pe asistati,ii da si Firutei.Ministrul justitiei domoleste scandalurile si eventualele procese din zona PSD. Si desigur face si el o lege a justitieiNu mai cer demisia lui V.Popescu. Jutificata nervozitatea Dlui Ciolacu.Nu si mistourile tot mai multe. Unul nou ,,vreti sa las sa faca foamete primarii, ii las,, Mariti-le salariile in functie de numarul populatiei din satele si comunele pe care le conduc si competenta. Nu este normal ca un primar din satul cu 200 de locuitori sa aiba un salariu la fel cu al unuia dintr-un sat cu 400 de locuitori. Ca daca sunt 1500 este deja comuna. Mai comasati satele si mariti numarul de locuitori pentru comune. Daca la pensionari unde pensia depinde de contributiitate vreti sa faceti majorarea pensiilor gradat de ce nu ati face la fel si cu primarii?De ce? Pentru ca fara 3-4 mii pe luna in satul cu 200 locuitori ar face foametea ei,copiii si sotiile lor multe casnice.Si adio elan pentru mobilizarea satenilor in campania electorala.