Întrebat de jurnaliști, la Hala Laminor din Bucureşti, cum comentează declaraţiile președintelui USR, Cătălin Drulă, care făcut un „pariu că Marcel Ciolacu nu va prelua funcția de premier”, Ciolacu a răspuns că nu vrea să îi dea o replică.
„Şi eu trebuie să comentez informaţiile vehiculate sau…. Nici pe dânsul nu o să îl propun. În mai o să fiu primul ministrul României, dacă Partidul Social Democrat va considera că eu sunt persoana potrivită”, a precizat Marcel Ciolacu.
Pe 27 octombrie, liderul PSD și al Camerei Deputaților spunea că nu crede că vor fi probleme la rotaţia din luna mai 2023, atunci când funcţia de premier urmează să fie preluată de PSD. „Dacă există probleme la rotaţia din mai, avem o singură soluţie, ne întoarcem la votul românilor”, spunea atunci Ciolacu.
Ce prevede protocolul coaliției
Acordul politic care stă la baza coaliției de guvernare, semnat de liderii PNL, PSD, UDMR și minorități în noiembrie 2021, atunci când Florin Cîțu era președintele PNL, prevede că Nicolae Ciucă va fi șeful Guvernului până pe 25 mai 2023, iar la rotație se vor schimba atât premierul, cât și miniștrii transporturilor, proiectelor europene, finanțelor și justiției.
„La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în guvern: vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului”, se arată în documentul semnat pe 25 noiembrie 2021 de Florin Cîțu (PNL), Marcel Ciolacu (PSD), Kelemen Hunor (UDMR) și liderul minorităților naționale, Varujan Pambuccian.
Acordul politic este valabil pe durata mandatului parlamentar 2021-2024.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!