UPDATE ora 12.50: Premierul și liderul PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat că a convocat duminică, 21 mai, la ora 12.00, o întâlnire cu sindicatele, la Guvern, pentru discuții.

„Soluția pentru revendicările sindicatelor din educație este în legea salarizării unitare. În consecință, PNL reiterează că Ministerul Muncii are toată susținerea coaliției pentru a realiza legea salarizării unitare și reforma pensiilor speciale, într-un timp cât mai scurt. PNL dorește ca revendicările profesorilor să fie soluționate de urgență, ca și problema pensiilor speciale”, a transmis Ciucă.

El a adăugat că „tranziția la guvernare trebuie să se producă rapid, fără sincope, pentru a menține stabilitatea și echilibrul guvernării”.

„PNL a cerut respectarea Protocolului și evitarea unor discuții pe funcții și persoane, pentru a nu ne îndepărta de la adevăratele probleme ale românilor”, a mai spus președintele PNL.

UPDATE ora 12.30: Doi prim-vicepreședinți PNL au comentat pentru Libertatea situația creată pe scena politică.

Rareș Bogdan a fost cel mai vehement. „De acum este clar, negocierile se vor relua când dorește PNL pentru că trebuie rezolvate probleme pentru țară mult mai importante decât pozițiile unor miniștri ce par baricadați în propriile ministere. Țara înainte de toate și interesul național înaintea interesului de partid”, a spus Rareș Bogdan pentru Libertatea.

„Iar Nicolae Ciucă va rămâne premier atât timp cât este nevoie pentru ca problemele României să fie rezolvate, luni de zile sau ani de zile. Chiar și un an jumătate, fără probleme”, a adăugat el.

Dan Motreanu a fost mai ponderat.

„Cred că premierul Ciucă, prin echilibrul și deschiderea pe care a avut-o pentru dialog și găsirea de soluții corecte pentru toată societatea, este cel mai în măsură să rezolve și aceste cereri, de altfel foarte corecte și pertinente. Premierul Ciucă a fost întotdeauna un partener serios, credibil și de cuvânt în tot ceea ce și-a asumat. Sper că luni premierul Ciucă va chema pe cei 2 miniștri de la Finanțe și Muncă, să îi prezinte soluția pentru rezolvarea problemei”, a spus și Dan Motreanu pentru Libertatea.

UPDATE ora 11.00: Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru Libertatea că acceptă propunerea lui Marcel Ciolacu.

„Sunt de acord cu această propunere! Guvernarea este pentru oameni, prioritățile societății trebuie să fie și prioritățile coaliției de guvernare”, a afirmat liderul UDMR.

Până în acest moment, liberalii nu au răspuns solicitărilor de a comenta varianta lansată de Marcel Ciolacu.

Potrivit calendarului stabilit inițial, premierul PNL Nicolae Ciucă urmează să își depună mandatul săptămâna viitoare, pe 26 mai, iar Marcel Ciolacu ar trebui să fie premier până la 1 iunie, dacă președintele Iohannis acceptă desemnarea.


Știrea inițială: Marcel Ciolacu a propus suspendarea negocierilor din coaliția PSD-PNL-UDMR pentru noul Guvern, al cărui premier va fi el, până la rezolvarea grevei profesorilor și a reformei pensiilor speciale.

„Este clar că în acest moment agenda românilor nu mai coincide cu agenda politică, iar eu am promis că niciodată nu am să pun interesele politice mai presus de intereselor românilor”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Și a continuat: „De aceea, cred că, în acest moment, prioritatea tuturor decidenților politici trebuie să fie rezolvarea solicitărilor sindicatelor, dar și restanța majoră privind reforma pensiilor speciale. Până la rezolvarea acestor două priorități, orice negociere privind viitorul Cabinet trebuie suspendată”.

Liderul PSD a precizat că orice discuție politică a coaliției PSD-PNL-UDMR trebuie să fie făcută prioritar „pentru urgențele românilor”, în timp ce „programul de guvernare viitor este obligatoriu să prevadă soluțiile sustenabile și un termen clar pentru noua lege a salarizării”.

Ultimele discuții din coaliție pentru viitorul guvern condus de Ciolacu, purtate pe 18 mai, la Palatul Victoria, s-au blocat pentru că social-democrații au insistat să rămână cu Transporturile, iar UDMR a vrut să rămână cu Ministerul Dezvoltării, în timp ce PNL nu a fost de acord și a cerut Dezvoltarea. Totodată, PSD și PNL au propus alte două ministere partidului condus de Kelemen Hunor, au declarat surse din coaliție pentru Libertatea. Negocierile urmau să se reia de luni, 22 mai, adică exact în ziua grevei generale a profesorilor.

Prima grevă din educație din ultimii 18 ani

Reprezentanţii federaţiilor sindicale din educaţie vor declanşa greva generală pe 22 mai. Printre revendicări se numără majorarea salariilor, plecând de la principiul ca salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, adică 6.789 de lei.

Liderii de sindicat sunt nemulțumiți de negocierile care au avut loc la Guvern, pe 17 mai, cu actualul premier Nicolae Ciucă, dar și cu Marcel Ciolacu, în care autoritățile nu și-au asumat să pună în aplicare grila de salarizare pe care o cer sindicatele.

În afara profesorilor, și lucrătorii din Sănătate au anunțat vor intra în grevă generală pe 1 iulie, după ce în prealabil vor face o grevă de avertisment pe 27 iunie, a anunțat Federaţia Solidaritatea Sanitară.

 
 

Urmărește-ne pe Google News