Cel care a cerut explicaţii a fost senatorul Şerban Nicolae, de la PSD, care i-a spus ministrului că „s-a încălcat legea care spune că folosirea cătuşelor se face doar în anumite condiţii, printr-un ordin aflat în vigoare.
„Din punctul meu de vedere, lucrurile erau foarte clare şi legea nu face diferenţă, este aplicabil pentru toţi. Aceste reguli sunt valabile şi pentru deţinuţi, care au statutul de infractori prin hotărâri definitive”, spus Nicolae.
Senatorul PSD a mai arătat că, din informaţiile pe care le deţine, ar exista „un ordin al Inspectorului general de poliţie, din 2008, prin care se derogă de la această dispoziţie şi se impune poliţiştilor să încătuşeze persoanele pe durata deplasărilor”.
Potrivit lui Şerban Nicolae, ceea ce s-a întâmplat în cazul Sorinei Pintea ţine de dispoziţiile Codului Penal, pentru „tratament inuman”.
„Verificaţi aceste lucruri, comunicaţi măsurile necesare nu din perspectivă disciplinară ci legală”, i-a cerut Nicolae lui Marcel Vela.
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a spus că vorfi luate măsuri dacă cineva a greşit.
El a precizat că, pe partea administrativă, există Ordinul 14 din 9 februarie 2018, care modifică şi abrogă un alt ordin din 2005.
„Acest ordin clarifică condiţiile şi se precizează cazurile în care nu se pun cătuşe, şi sunt câteva categorii: gravide, persoane peste 65 de ani, cele cu handicap locomotor, minorii sub 16 ani, dar şi persoanele care folosesc targa sau căruciorul, sau cu probleme la membrele superioare”, a explicat Vela.
Ordinul despre care a făcut referire ministrul a fost dat când la MInisterul de Interne era Carmen Dan.
Ministrul a anunţat că, în 15 martie, va semna un ordin care completează ordinul, astfel încât personalul medicul sanitar din centrul de detenţie are obligaţia de a informa personalul care escortează persoana, şi de a da informaţii privind necesitatea folosirii cătuşelor, a tărgii sau existenţa unor afecţiuni şi a stabili mijloacele adecvate pentru transportul acesteia.