Comitetul urmează să declare starea de alertă, pe teritoriul României. Aceasta ar urma să intre în vigoare imediat după miezul noptii.
UPDATE ora 20.50 Premierul Ludovic Orban a declarat, în deschiderea şedinţei, că a convocat acest Comitet Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru a lua decizia de instituire a stării de alertă, începând de mâine, de la ora 24.00.
„La ora 24.00 încetează starea de urgenţă. În baza prevederilor legale, decizia pe care am luat-io este aceea de a declara starea de alertă, pentru a permite în continuare autorităţilor să ia măsurile pentru apărarea vieţii şi sănătăţii cetăţenilor români”, a spus premierul.
Ludovic Orban a arătat că este prima dată în istorie când se declară stare de alertă în România.
„Facem faţă unei situaţii noi, trebuie să ne comportăm responsabil, pentru a ne atinge obiectivul de limitare a răspândirii virusului şi a trece spre normalitatea pe care o aşteptăm”, a spus el.
Ce măsuri se vor lua în starea de alertă
Ludovic Orban a anunţat că autorităţile au obligaţia de a pune în practică toate măsurile, eficient şi de a lua toate măsurile pentru a evita răspândirea virusului, Rezultatul depinde de atitudinea românilor”, a mai spus el.
- O dată cu instituirea stării de alertă şi cu deciziile luate în Comitet, se vor ridica o serie de restricţii, românii vor dobândi libertatea de circulaţie în interiorul localităţii.
- Deplasarea în afara localităţii va fi permisă pentrui o serie importantă de motive. Acest lucru va permite cetăţenilor români de a relua activitatea în condiţii aproape normale
- Vor fi deschise spaţiile comerciale, cele cu ieşire în afară şi cele până în 15.000 de mp
- se va relua activitatea în frizerii, coaforuri, activitatea cabinetelor stomatologice, activitatea spitalelor,
- se elimină orice restricţie legată de internări. Orice persoană va putea beneficia de servicii medicale
- Se vor relua activităţile sportive, individuale, de asemenea, cele în cantonamente, pentru sportivi
- Numărul de interacţiuni sociale, ocaziile de interacţiuni între oameni se vor înmulţi, va presupune o responsabilitate deosebită
- În comportamentul în mijloacele de transport în comun, în magazine, unde se ridică restricţiile, e nevoie de un comportament corect, purtarea măştii, a distanţei fizice, o interacţiune care să nu permită transmiterea virusului, comportamentul corect la muncă şi în spaţiile comerciale
Ministrul de Interne a anunţat, joi, la Palatul Victoria, că în această seară va avea loc prima şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, condus de premierul Ludovic Orban, structură care va coordona măsurile în cadrul stării de alertă.
El a precizat că modificarea Ordonanţei care reglementează starea de urgenţă are ca obiectiv „refacerea starii de normalitate provizorie”.
Marcel Vela a arătat că urgenţa adoptarii actului normativ ţine cont de faptul ca in 15 mai înceteaza efectele decretului prezidenţial de prelungire a starii de urgenta.
„Pericolul de răspândire a coronavirusului există în continuare”, a spus Vela.
Noua Ordonanţă defineşte starea de alertă, ca „răspunsul la o situaţie de urgenta de amploare determinata de unul sau mai multe tipuri de risc constând în măsuri cu caracter temporar, proporţionale cu pericolul prognozat”.
Vela a spus că se reglementează mecanismul de declarare, prelungire a stării de alertă, la nivel naţional sau local, prin comitetele locale, stabilindu-se amploarea din zonele respective.
Astfel, se reglementează mecanismul de declarare, prelungire și încetare a stării de alertă la nivel local, județean sau național prin hotărâri ale comitetelor pentru situații de urgență, fiind stabilite și criteriile care trebuie analizate pentru fundamentarea unor astfel de decizii, precum:
amploarea și intensitatea situației de urgență, densitatea demografică în zona afectată, infrastructura existentă în zona afectată.
Prin noua Ordonanţă, s-a stabilit structura de conducere a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
Acesta va fi condus de premierul Ludovic Orban, secondat de miniştrii de Interne, Marcel Vela, Ion Ştefan, de la Dezvoltare Regională şi Lucrări Publice şi secretarul de stat din MAI Raed Arafat, şeful IGSU. Vor mai face parte, ca membri, şi inspectrii generali din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi din MAI.
„În această seară va avea loc prima şedinţă în noua formulă şi cu noua denumire a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă”, a mai spus Vela.
Hotărârile prin care se declară, se prelungește sau încetează starea de alertă, precum și cele prin care se stabilește aplicarea unor măsuri pe durata stării de alertă, la nivel național sau pe teritoriul mai multor județe, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar cele prin care se declară, se prelungește sau încetează starea de alertă, precum și cele prin care se stabilește aplicarea unor măsuri pe durata stării de alertă, la nivel județean sau al municipiului București, se publică în Monitorul Oficial al autorității administrativ-teritoriale respective și intră în vigoare la data publicării.