Demisia șefului IGPR, chestorul Liviu Vasilescu, urmare a crizei declanșate de imaginile publicate de Adevărul cu întâlnirea dintre capii Poliției și interlopi este doar ceea ce se vede din icebergul conflictului care macină Poliția Română, conform mărturiilor unor ofițeri cu mare experiență.
Ei au povestit că Vasilescu a decis să meargă personal la întrevederea cu Duduienii după ce a purtat o discuție aprinsă cu Marcel Vela: ”Ministrul l-a chemat la birou, a început să urle la el și i-a pus în vedere să rezolve în cel mai scurt timp problema cu mortul. I-a zis că ne vede toată Europa cum gestionăm cazul și ne facem de rușine, fiindcă stau cu cadavrul în casă de aproape o săptămână. Chiar așa a zis Vela: Ne vede toată Europa! Stau cu mortul în casă de o săptămână”
Ministrul i-a atenționat că-i va demite pe toți dacă nu rezolvă urgent situația. Prin urmare, șefii s-au dus noaptea la hoți, ca hoții, și au organizat acea întâlnire la biserică pentru a-și păstra scaunul, nu spre a proteja populația
Ofițer din IGPR:
”După ce s-a aflat că presa știe despre întâlnirea cu interlopii, Vela și Despescu, secretarul de stat din MAI, i-au convocat pe Vasilescu și pe Berechet, șeful Poliției Capitalei. Le-au cerut explicit să construiască o poveste frumoasă și credibilă prin care interesul populației să devină subiect principal. Două săptămâni s-au chinuit să-și pregătească acest discurs public”, sursă din Poliție
”Ideea că interlopii sunt monitorizați e o minciună”
Mărturisirile ofițerului din sistem continuă, readucând în prim-plan vechiul război instituțional pe axa polițiști-procurori: ”Ideea vehiculată cu insistență că interlopii sunt monitorizați e o minciună, fiindcă, în realitate, nu prea mai are cine să-i monitorizeze. SRI nu mai are voie, Direcția Generală de Protecție Internă a MAI și-a desființat departamentul de culegere de informații pe linie de ordine și siguranță publică”.
Ofițerii mai spun că ”Singurele structuri cu atribuții în domeniu au rămas Judiciarul de la Poliție și Crima Organizată. Dar ei degeaba livrează informații despre clanuri și grupări, dacă DIICOT nu le înregistrează cauza penală și nu oferă număr unic de dosar pentru a începe cercetarea faptelor. Polițiștii nu pot face niciun pas în procedura penală dacă nu există delegare din partea unui procuror”.
El susține că ”cei care-i știau cu adevărat pe Duduieni erau șeful de sector și Aurelian Ciocârlan, adjunctul Poliției Capitalei”.
Una dintre problemele majore, spun ofițerii, este la DIICOT.
”Procurorii de la Crimă Organizată pleacă masiv din DIICOT, din cauza șefilor”
”DIICOT e singura instituție care poate demara o procedură penală împotriva crimei organizate și a clanurilor. Dar acolo există sute de dosare trimise de polițiști, dar nelucrate de procurori, care primesc dispoziții să finalizeze cu prioritate dosarele vechi de 5-6-7 ani. Numai că, după atâta vreme, informațiile își pierd valoarea operativă, iar marea majoritate sunt clasate”, a spus o sursă din Poliție.
Mecanismele gripate din sistem duc și la efecte insesizabile la nivelul publicului larg. ”Procurorii de la Secția de Combatere a Criminalității Organizate pleacă masiv la alte Parchete, nemulțumiți de conducere, în special de George Pătuleanu, care urma să fie dat afară de fostul șef DIICOT, Daniel Horodniceanu. Dar după plecarea lui Horodniceanu, Pătuleanu a fost avansat adjunct al Secției de Criminalitate Organizată, având și susținerea amicului său, procurorul Codruț Olaru, aflat printre membrii Consiliului Suprem al Magistraturii”, explică sursa Libertatea.
Pătuleanu s-a aflat și în echipa de anchetatori din ”dosarul Caracal”, în care Gheorghe Dincă a fost trimis în judecată pentru trafic de persoane, trafic de minori, viol, omor calificat și profanarea de cadavre sau morminte în cazul dispariției Luizei Melencu și a Alexandrei Măceșanu. El ar fi ratat o percheziție fiindcă nu s-a trezit dimineața, după cum nota într-o postare pe facebook jurnalista Ioana Dogioiu.
Probleme de integritate
”În 2019, șefa DIICOT, Giorgiana Hosu, a dispus celor care conduc Poliția Capitalei și celor de la Crimă Organizată să nu mai lucreze cu polițiști de la Serviciul de Combatere a Grupurilor Violente! Printre puținii care nu au ținut cont de acest ordin a fost Alina Albu, șefa Crimei Organizate de la DIICOT”, sursă din Poliție
”Perchezițiile refuzate de Judecătoria sector 5 înaintea înmormântării lui Emi Pian urmau să fie doar un joc de imagine. Serviciul de Combatere a Grupurilor Violente din Poliție, condus de Marius Andrei, n-avea nici măcar un minimum de informații. Mergeau la nimereală. E un serviciu cu grave probleme de integritate”, a mai spus unul dintre ofițerii din IGPR.
Contactat de Libertatea, Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a negat că ar fi convocat această ședință împreună cu ministrul Vela. „Nu este adevărat!”, a transmis acesta.
În urmă cu câteva zile, ministrul de interne, Marcel Vela, a evitat să răspundă la întrebarea adresată de Libertatea, dacă a fost informat înainte de întâlnire dintre chestorul Liviu Vasilescu și Duduieni.
“Sunt situații operative pe care nu pot sa le comentez, dosarele de acțiune și cercetare împotriva grupărilor infracționale fiind clasificate și în derulare”, a transmis Vela ziarului.
Libertatea a încercat și azi să ia legătura cu Marcel Vela, însă acesta nu a putut vorbi, motivând că este într-o ședință.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro