„Acest război trebuie să se încheie și ar trebui să fie politica oficială a Statelor Unite că vrem să se încheie”, a declarat probabilul viitor șef al diplomației americane la audierea sa de confirmare în Senat.

Actualul senator republican de Florida a declarat că principala problemă a Ucrainei nu este că „rămâne fără bani, ci mai degrabă că rămâne fără ucraineni”.

„Adevărul este că Rusia nu are cum să preia întreaga Ucraină în acest conflict”, a spus el.

Dar „este, de asemenea, nerealist să credem că o națiune de mărimea Ucrainei, indiferent cât de competentă (…), îi poate împinge pe acești oameni înapoi unde erau cu o zi înainte de invazie” în 2022, a adăugat Marco Rubio.

Donald Trump a promis la un moment dat că va rezolva conflictul în „24 de ore” de îndată ce va reveni la Casa Albă, la 20 ianuarie, provocând temeri că Ucraina va fi obligată să facă concesii majore în schimbul păcii. Moscova a câștigat teren în ultimele luni, în timp ce armata ucraineană este epuizată și încă lipsită de resurse.

De asemenea, Marco Rubio a declarat miercuri că „rolul Statelor Unite și al NATO în secolul XXI” trebuie să fie pus sub semnul întrebării.

Recunoscând importanța Alianței Atlantice în timpul Războiului Rece, senatorul a declarat că este important ca Statele Unite să nu aibă „doar aliați de apărare”, ci „aliați de apărare competenți, capabili să își apere regiunea”.

Donald Trump a declarat la începutul lunii ianuarie că țările NATO ar trebui să își crească bugetele de apărare la 5% din PIB.

Președintele ales nu și-a ascuns lipsa de respect pentru Alianța Atlantică, pilonul securității în Europa de la al Doilea Război Mondial.

În special, el a provocat panică în timpul campaniei electorale, amenințând că nu va mai garanta protecția țărilor NATO împotriva Rusiei dacă acestea nu vor aloca un buget suficient pentru apărarea lor.

Administrația viitorului președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a elaborat un plan inedit pentru a pune capăt conflictului dintre Rusia și Ucraina. Potrivit publicației americane The Hill, strategia propusă vizează reluarea cooperării ruso-americane în sectorul spațial, în schimbul încetării ostilităților din Ucraina.

Conform analistului Mark Whittington, dacă Rusia acceptă să oprească războiul împotriva Ucrainei, ar putea beneficia de acces la tehnologiile americane și de parteneriate cu furnizori de renume precum SpaceX, în cadrul programului Artemis.

 
 

Urmărește-ne pe Google News