Cuprins:
Declarațiile acestora provoacă îngrijorare la Beijing, mai ales într-un moment în care noul președinte ales se înconjoară de susținători ai unei linii dure și orientate spre confruntare cu China.
Marco Rubio, vizat de sancțiunile Beijingului
Unul dintre membrii de frunte ai acestei echipe este senatorul de Florida Marco Rubio, propus la conducerea diplomației americane, cunoscut deja pentru pozițiile sale ostile față de China.
Activ în opoziția față de politicile chineze, în special în regiunile Xinjiang și Hong Kong, Rubio a ajuns în vizorul autorităților chineze și este vizat de sancțiuni impuse de Beijing. Această atitudine l-a făcut pe Rubio să fie considerat de autoritățile chineze drept o amenințare pentru relațiile sino-americane.
Amenințările Chinei
Potrivit lui Wu Xinbo, profesor la Universitatea Fudan din Shanghai, viitoarea echipă Trump ar putea acționa fără a ține cont de posibilele consecințe ale acțiunilor sale împotriva Chinei, ceea ce este perceput drept un factor de risc major.
Comparativ cu administrația Biden, echipa lui Trump riscă să limiteze și să reducă considerabil dialogul și schimburile între cele două puteri, accentuând tensiunile.
Succesul sau eșecul decuplării economiilor americană și chineză va defini cursul secolului XXI
În calitate de susținător fervent al unei legi americane din 2021 împotriva supunerii uigurilor din Xinjiang la „muncă forțată”, Marco Rubio a sprijinit interdicția de a importa produse din această regiune fără dovezi că producția lor nu implică practici abuzive.
În 2023, Rubio a subliniat că succesul sau eșecul decuplării economiilor americană și chineză va defini, în opinia sa, cursul secolului XXI. De asemenea, el acuză China că influențează Statele Unite prin mijloace economice și printr-o „armată de lobbiști neplătiți” la Washington.
Atitudinea lui Trump față de China ridică întrebări cu privire la intențiile sale reale
Numirea sa în funcția de secretar de stat ar putea avea, așadar, un impact asupra relațiilor sino-americane.
J. Michael Cole, analist cu sediul în Taipei, observă că sancțiunile chineze împotriva lui Rubio, care îi interzic inclusiv accesul în China, ar putea împiedica negocierile cu omologii săi chinezi, mai ales în timpul summiturilor diplomatice.
Cu toate acestea, Marco Rubio nu este singurul care exprimă o poziție dură împotriva Chinei în viitoarea administrație Trump.
John Ratcliffe, considerat pentru poziția de director al CIA, a susținut că virusul Covid-19 s-ar fi putut scăpa dintr-un laborator din Wuhan, în timp ce Mike Waltz, probabil viitorul consilier pentru securitate națională, a comparat China cu Germania nazistă a anilor ’30 și a cerut Statelor Unite să înarmeze Taiwanul pentru a contracara Partidul Comunist Chinez.
În replică, purtătorul de cuvânt al ambasadei, Liu Pengyu, a răspuns pe platforma X cu o declarație de câteva rânduri. „SUA ar trebui să respecte cu seriozitate principiul unei singure țări China, să oprească vânzările de arme și interacțiunile militare cu Taiwanul. Să nu mai conviețuiască și să susțină încercarea separatiștilor de a căuta independența Taiwanului prin forță, pentru a evita daune suplimentare relațiilor dintre China și SUA”, a scris el. Prin această declarație, China a încercat să pună la punct echipa lui Trump, la mai puțin de o săptămână de la alegeri.
Atitudinea lui Trump față de China ridică întrebări cu privire la intențiile sale reale: își dorește să ajungă la un acord cu China sau să rupă definitiv legăturile și să se îndrepte spre o confruntare?