Autoritatea de tranziţie la Marea Nordului a declarat că şi-a dat acordul necesar.
Guvernul Marii Britanii a declarat că a dat operatorului Equinor şi companiei britanice de energie Ithaca Energy, care deţin participaţii respective de 80% şi 20% la perimetru, permisiunea de a continua în urma „unui control amplu efectuat de autorităţile de reglementare”, inclusiv în ceea ce priveşte impactul proiectului asupra mediului.
Acţiunile Ithaca Energy au crescut cu 7%, în urma anunţului, acţiunile Equinor urcând cu aproximativ 1%.
Rosebank este cel mai mare câmp petrolier neexploatat din Regatul Unit.
Equinor spune că proiectul va fi derulat în două etape şi estimează că va crea investiţii directe de 9,8 miliarde de dolari.
Compania se aşteaptă ca etapa de pornire a exploatării să aibă loc în perioada 2026-2027 şi estimează că resursele recuperabile ale Rosebank sunt de peste 300 de milioane de barili de petrol pentru cele două faze ale sale.
Dezvoltarea Rosebank s-a confruntat cu întârzieri repetate şi reacţii publice intense pe fondul întrebărilor cu privire la impactul său asupra mediului.
Rosebank ar produce peste 200 de milioane de tone metrice de CO2, spun activiştii campaniei #StopRosebank, promiţând miercuri într-o declaraţie că „lupta este departe de a fi încheiată”, iar grupul va „presa Regatul Unit să inverseze această decizie teribilă şi să folosim toate instrumentele pe care le putem pentru a opri acest domeniu”, deoarece „justiţia climatică nu cere nimic mai puţin”.
Aprobarea dezvoltării Rosebank vine după ce Marea Britanie a confirmat, în iulie, planurile de a emite sute de noi licenţe de petrol şi gaze în Marea Nordului, în ciuda obiectivului declarat de a decarboniza toate sectoarele naţionale ale economiei până în 2050.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!