Cuprins:
Micii exportatori, cei mai afectați
Exporturile britanice de bunuri au scăzut cu 6,4%, iar importurile cu 3,1%, comparativ cu o estimare de 15% declin prognozată de Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară (OBR).
Cercetătorii de la Centrul pentru Performanță Economică (CEP) au descoperit că Brexitul a fost un „dezastru” pentru micii exportatori.
Aproximativ 14.000 de firme mici, dintr-un total de 100.000 analizate, au renunțat complet la comerțul cu UE.
În schimb, companiile mari au reușit să-și mențină volumele comerciale, adaptându-se mai bine la noile bariere.
„Acordul comercial și de cooperare (TCA) a fost un dezastru pentru micii exportatori, dintre care mulți pur și simplu au încetat să exporte în UE. În același timp, firmele mai mari s-au adaptat bine la noile bariere comerciale. În consecință, exporturile totale au scăzut, cel puțin până acum, mai puțin decât se aștepta.”, arată profesorul Thomas Sampson.
Barierele comerciale, un obstacol major
Acordul comercial și de cooperare (TCA) dintre Regatul Unit și UE a introdus noi cerințe, precum controale vamale, documentație suplimentară și conformitatea cu reglementările piețelor de destinație.
„Rămâne de văzut dacă declinul comerțului va crește în timp. Dar scăderea suplimentară ar trebui să fie mai mare decât ceea ce am văzut până acum pentru a se potrivi cu proiecțiile OBR.”, a declarat Thomas Sampson, unul dintre autorii raportului.
Deși multe dintre aceste măsuri au fost amânate, ele urmează să intre în vigoare anul viitor.
Perspective pe termen lung
Conform cercetătorilor, impactul real al Brexit-ului asupra comerțului s-ar putea agrava pe termen lung, dar până acum scăderea generală a fost atenuată de adaptabilitatea firmelor mari.
Importatorii britanici au reușit să înlocuiască o parte din importurile UE cu surse din afara blocului comunitar.
„Performanța firmelor pe termen mediu și lung va depinde de capacitatea lor de a menține rețelele de aprovizionare și de a diversifica cererea de export în fața barierelor netarifare mai mari și incerte. pentru comerțul UE.”, a precizat Kalina Manova, coautor și profesor de economie la UCL
Raportul LSE evidențiază că economia britanică rămâne vulnerabilă, iar sprijinul guvernamental pentru reducerea barierelor comerciale va fi esențial în anii următori.
Negocierea următoarei faze a TCA, programată pentru anul viitor, va fi crucială pentru viitorul comerțului Regatului Unit cu UE.
„În consecință, constatăm că, cel puțin pe termen scurt, comerțul agregat s-a dovedit moderat rezistent la dezintegrare.”, a mai spus Kalina Manova.