UPDATE 14 martie, 00.30: Parlamentarii britanici au autorizat proiectul de lege privind Brexitul. Camera Lorzilor a renunțat la cele două amendamente, inclusiv cel care cerea protejarea drepturilor celor trei milioane de europeni, inclusiv români, care trăiesc în Regatul Unit, astfel că proiectul se va întoarce în Camera Comunelor, care deja îl aprobase în această formă. Prin urmare, proiectul va fi adoptat, iar Theresa May are undă verde pentru declanșarea procedurii de ieșire din UE.
UPDATE 13 martie, 21.30: Camera Comunelor a respins amendamentele Camerei Lorzilor. Astfel, proiectul de lege privind Brexitul se întoarce la Camera superioară a Parlamentului, având nevoia de aprobarea ambelor camere pentru a fi adoptat.
Camera Comunelor a respins cele două amendamente – unul cerea protejarea drepturilor celor trei milioane de europeni care trăiesc în Regatul Unit, iar celălalt cerea ca Parlamentul să aibă ultimul cuvânt de spus asupra acordului cu Bruxelles.
Primul amendament a fost respins cu 335 de voturi față de 287, iar al doilea cu 331 de voturi contra 286 de voturi.
În cazul în care lorzii renunță la cele două amendamente, proiectul de lege ar putea fi adoptat, iar Theresa May va putea să declanșeze Brexitul.
De altfel, surse din Camera Lorzilor au declarat pentru The Guardian că instituţia va respecta votul din Camera Comunelor şi va adopta legea fără amendamente, aşa cum a cerut Guvernul. În această situaţie, premierul Theresa May poate declanşa oricând, începând de marţi dimineaţă, Brexit. Purtătorul său de cuvânt a insistat, însă, că termenul este sfârşitul lunii martie.
Proiectul de lege pentru ieșirea Marii Britanii este dezbătut astăzi de parlamentarii britanici, iar dacă aceștia îl adoptă, premierul Theresa May ar putea să activeze Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona mâine dimineață (marți). De altfel, unele surse politice au declarat pentru presa de la Londra că sunt “80-90 % șanse” ca acest scenariu să devină realitate.
În weekend, secretarul britanic pentru Brexit, David Davis, le-a cerut parlamentarilor să lase proiectul de lege pentru ieşirea din UE neschimbat. Declarația sa vine după ce, săptămâna trecută, au fost făcute o serie de amendamente, care vizează apărarea drepturilor cetăţenilor UE care trăiesc în Marea Britanie, dar şi o garanţie scrisă că Parlamentul va avea un “vot important” privind termenii finali ai ieşirii Marii Britanii.
Astfel, Davis a îndemnat membrii Camerei Comunelor să respingă amendamentele Camerei Lorzilor și să trimită proiectul înapoi, pentru o aprobare finală, “în forma sa originală”.
De altfel, Camera Comunelor a aprobat deja proiectul în forma sa originală, fiind de așteptat să respingă noile amendamente. În cazul în care acest lucru se va întâmpla, proiectul va fi trimis din nou în Camera Lorzilor pentru aprobare.
Astfel, Camera Superioară a Parlamentului britanic va trebui să decidă dacă va reintroduce amendamentele sau va adopta proiectul fără acestea. Potrivit Reuters, Camera Lorzilor nu vrea să se confrunte cu critici precum că încearcă amânarea Brexitului, așa că se așteaptă să adopte proiectul în forma sa originală.
Prin urmare, acest lucru înseamnă că proiectul ar putea fi adoptat în această seară, ceea ce i-ar permite premierului britanic să inițieze procedura de ieșire din UE marți.
Momentul în care Marea Britanie va trimite notificarea către UE privind Brexit va declanșa termenul legal de doi ani în care Londra își va negocia termenii divorțului de Uniunea Europeană. Săptămâna trecută, președintele Consiliului European Donald Tusk a afirmat că instituțiile UE vor putea să răspunde în termen de 48 de ore la această notificare.
“Suntem bine pregătiți pentru întreaga procedură și nu am nicio îndoială că vom fi gata în termen de 48 de ore, cred că este un timp de reacție adecvat”, a declarat Tusk într-o conferință de presă.
Între timp, însă, Marea Britanie pune la punct planuri de rezervă pentru cazul puţin probabil ca negocierile cu UE pentru ieşirea din blocul comunitar să se încheie fără un acord.
“În primul rând, nu cred că acest lucru (ieşirea din UE fără un acord – n.r.) este probabil. Este în interesul absolut tuturor să obţinem un rezultat bun”, a mai spus David Davis pentru BBC News.
Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului britanic a avertizat că un eşec al negocierilor ar însemna un “rezultat foarte distructiv”, ce va dăuna economic ambelor părţi şi va duce la incertitudine şi confuzie pe plan juridic pentru persoane şi companii.
Un lucru este cert, însă, urmează o săptămână importantă atât pentru Marea Britanie, cât și pentru UE. Mai mult Theresa May a afirmat în nenumărate rânduri că va declanșa Brexitul până la finalul lunii.
Ce se va întâmpla cu cetățenii UE care trăiesc în Marea Britanie după Brexit
Guvernul de la Londra nu a oferit garanții clare pentru cetățenii UE care trăiesc momentan în Marea Britanie. Cu toate acestea, cei care au rezidență permanentă, permis care este obținut după cinci ani petrecuți în Marea Britanie, vor putea să rămână în continuare în Regat.
Recent, guvernul de la Londra a anunțat că una dintre priorităţile negocierilor pentru ieşirea ţării din blocul comunitar va fi găsirea unei soluţii pentru drepturile cetăţenilor europeni care locuiesc în Regatul Unit.
”Cred că în ceea ce priveşte drepturile cetăţenilor europeni din Marea Britanie, aici premierul a fost destul de clar că vrea ca această problemă să reprezinte o prioritate a negocierilor cu celălalte state membre”, a declarat purtătorul de cuvânt al şefului Guvernului.
Ce se va întâmpla cu cetățenii britanici care lucrează în Uniunea Europeană
Acest aspect depinde foarte mult de negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană. Dacă guvernul de la Londra va impune restricții pe piața de muncă pentru cetpșenii UE, atunci multe țări ar putea să aplice principiul reciprocității.
Ce se va întâmpla cu cetățenii EU care vor dori să lucreze în Marea Britanie
Desigur, și această temă depinde foarte mult de cum vor decurge negocierile, dar și dacă guvernul britanic va decide să introducă un sistem de permise de muncă. Desigur, este o variantă ca guvernul să limiteze accesul pe piața muncii și să primească aplicații doar în anumite domenii.
În prezent, Marea Britanie impune un sistem de vize pentru cetățenii extracomunitari, dar cetățenii din țările UE pot trăi și lucra în Marea Britanie fără a avea nevoie de vize. „Vom studia pentru a vedea cum putem obține ce este mai bine pentru economie, reducând numărul (migranților), dar protejându-i pe aceia care chiar adaugă valoare economiei”, a afirmat, în luna septembrie a anului trecut, ministrul de interne britanic, Amber Rudd.