„Organizațiile din Marea Britanie sunt îndemnate să-și consolideze rezistența securității cibernetice ca răspuns la incidentele cibernetice rău intenționate din Ucraina și din jurul acesteia”, a avertizat Centrul Național de Securitate Cibernetică din Marea Britanie.

„De-a lungul mai multor ani, am observat un model de comportament agresiv al Rusiei în spațiul cibernetic”, a declarat Paul Chichester, director de operațiuni NCSC.

Un atac cibernetic asupra Ucrainei la începutul acestei luni i-a avertizat pe ucraineni „să se teamă și să se aștepte la ce este mai rău”. Ucraina a acuzat Moscova că se află în spatele atacului.

„Incidențele din Ucraina poartă semnele unei acțiuni rusești similare cu cele pe care le-am observat înainte”, a spus Chichester.

Cele mai mari puteri cibernetice ale lumii sunt Statele Unite, Regatul Unit, Rusia și China, conform unui clasament din 2020 al Centrului Belfer de la Școala Kennedy din Harvard.

Directorii serviciilor de informații britanice spun că Rusia rămâne cea mai mare amenințare imediată pentru Occident, dar dominația pe termen lung în domeniul tehnologic al Chinei comuniste ridică o problemă mult mai mare.

Conform liderilor occidentali, secolul 21 va fi definit de o luptă între democrații și rivali precum China și Rusia, care contestă consensul post-Război Rece din punct de vedere militar, tehnologic și economic.

Oficialii ruși susțin că Occidentul este cuprins de rusofobie și nu are dreptul să dea lecții Moscovei despre cum să acționeze după ce a extins alianța militară NATO spre est, după căderea Uniunii Sovietice în 1991, și a semănat haos în Irak și Siria.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a transmis vineri că „dacă depinde de Rusia, nu va exista un război”. „Nu vrem război”, a subliniat el. „Dar nu vom permite ca interesele să ne fie ignorate și călcate în picioare” a adăugat oficialul. El a subliniat că a găsit „elemente raționale” în răspunsul SUA privind solicitările de securitate făcută de Moscova.

Anterior, președintele american Joe Biden a afirmat, într-o discuție telefonică cu omologul său ucrainean, că există o posibilitate reală ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News