Centrul Oasis din Waterloo, Londra, se află într-o clădire cu patru etaje care are un aer cald și primitor, scaune plușate și multe plante în ghivece. Dar nu este un loc de întâlnire obișnuit.
Centrul este acum un refugiu pentru familiile care vor să scape de costurile ridicate ale întreținerii pe timp de iarnă, chiar și numai pentru o după-amiază, scrie CNN.
Potrivit unei analize a World Economic Forum, mii de așa-numite bănci de căldură și-au deschis ușile în Marea Britanie în această iarnă, pentru a ajuta gospodăriile care nu au un buget suficient să facă față prețurilor crescute la energie și, în general, inflației care a atins un maximum al ultimilor 40 de ani.
În Birmingham, al doilea oraș ca mărime din Marea Britanie, există o rețea de sute de bănci de căldură. „Se vorbea de opt, apoi de 100 – acum credem că sunt sute”, a declarat Fred Rattley, un coordonator al Birmingham Poverty Truth Commission, pentru un site local de știri.
Londra, Glasgow și Bristol se numără printre orașele mari din Marea Britanie care au bănci de căldură, iar hashtag-urile #warmbanks și #warmhubs sunt folosite masiv pe Twitter pentru a ajuta oamenii să găsească locuri unde să se încălzească.
În întreaga țară există peste 3.000 de organizații înregistrate care administrează bănci de căldură, potrivit Campaniei Warm Welcome, o inițiativă care monitorizează felul în care comunitățile răspund la criză.
„O mulțime de oameni se chinuie”, spune Charlotte, o femeie din centrul Oasis, pentru CNN.
„Nici măcar nu am ajuns cu adevărat la vârful crizei costului vieții. Nimeni nu ar trebui să aleagă între a pune mâncare pe masă sau a da drumul la încălzire”, subliniază ea.
Facturile au explodat
Centrul caritabil este finanțat din donații de la persoane fizice și companii locale, precum și din subvențiile oferite de organizațiile umanitare.
Costul vieții a crescut puternic de la începutul anului 2021, potrivit datelor guvernului britanic. Iar din octombrie 2021 până în octombrie 2022, prețurile la gazele naturale și la electricitate au crescut cu 129%, respectiv 66%.
Factura medie anuală la energie a urcat cu 96% din toamna anului trecut, ajungând la 2.500 de lire sterline (aproximativ 2.820 de euro), guvernul britanic intervenind pentru a subvenționa costurile pentru unele familii.
Suma totală pe care consumatorii o plătesc pentru energie depinde de obiceiurile lor de consum, de zona în care locuiesc, de modul în care plătesc energia și de tipul de contor pe care îl folosesc, potrivit autorității de reglementare din Marea Britanie, Ofgem.
Charlotte, care lucrează și folosește spațiul cald din Waterloo, spune că își limitează consumul de gaz și electricitate în apartament. În loc să pornească încălzirea seara, ea și partenerul ei stau sub plăpumi și folosesc sticle cu apă caldă pentru a se încălzi, spune ea.
Ea anticipează, de asemenea, o creștere a costurilor cu energia din gospodărie în perioada Crăciunului, deoarece copiii ei, care au între 4 și 17 ani, petrec mai mult timp acasă în timpul vacanței școlare.
În prezent, Charlotte își petrece majoritatea zilelor la centru și le-a spus jurnaliștilor că acest obicei va continua și în timpul sărbătorilor, pentru a contribui la reducerea costurilor pe care le are acasă.
Oamenii lucrează cu normă întreagă și tot nu se descurcă
Grace Richardson este manager de servicii pentru adulți la Future Projects din Norwich, în estul Angliei, o organizație care oferă asistență medicală, locuințe și sprijin financiar persoanelor nevoiașe.
Ea spune că echipa sa a început să planifice încă din timpul verii organizarea unui spațiu încălzit în birourile organizației, situate într-o zonă cu o sărăcie semnificativă.
„În această iarnă, în special, este extrem de important să oferim un spațiu în care oamenii pot opri totul acasă și pot economisi bani”, spune Richardson pentru CNN. „Avem aici oameni care lucrează cu normă întreagă și nu reușesc să se descurce”, adaugă ea.
De la părinți tineri la pensionari și studenți de 20 de ani, Richardson spune că oameni din toate categoriile sociale folosesc spațiul încălzit, în fiecare zi fiind prezente aproximativ 25 de persoane.
Banca de căldură, unde personalul oferă și mâncare, este subvenționată din fonduri nerambursabile de la consiliul local și fundații private sau corporative, precum și prin donații de la persoane fizice.
Michael John Edward Easter, un bărbat în vârstă de 57 de ani, spune că serviciul a fost o salvare pentru el în această iarnă.
Easter, care are probleme de sănătate, nu poate lucra. Într-o discuție cu CNN la începutul lunii, el a admis că a pornit încălzirea în apartament de doar două ori în acest an, pentru a evita creșterea bruscă a costurilor.
„Mi-era atât de rușine, dar a trebuit să strig după ajutor”, spune el. „Aveam nevoie de ajutor și pur și simplu nu știam unde să mă adresez. Sunt foarte singur, ca să fiu sincer”, adaugă bărbatul.
Richardson sugerează că nevoia de bănci de căldură este rezultatul inacțiunii guvernului.
„Cred că acest lucru evidențiază cât de departe este guvernul nostru, în acest moment, de realitatea vieții reale. Cred că e evidentă prăpastia dintre noi și ei, care nu face decât să se adâncească”, spune ea.
„Continuăm să ne referim la asta ca la o criză a costului vieții, ca și cum ar fi o perioadă prin care vom trece și vom ieși pe partea cealaltă. Dar oare o vom face? Este o chestiune de viață și de moarte”, avertizează ea.
Efectele austerității
Prețurile la energie au crescut vertiginos în întreaga Europă începând din toamna anului 2021, în parte din cauza războiului Rusiei din Ucraina. Dar prețurile energiei în Marea Britanie au crescut mai mult decât în alte țări, precum Franța și Italia.
În noiembrie, premierul britanic Rishi Sunak și ministrul de finanțe Jeremy Hunt au anunțat taxe mai mari și reducerea cheltuielilor publice, într-un efort de a scoate țara dintr-o recesiune care, potrivit previziunilor, va dura puțin peste un an.
Marea Britanie este singura economie din G7 care rămâne mai mică decât era înainte de pandemia COVID, potrivit Oficiului Național de Statistică.
Guvernul britanic a anunțat, de asemenea, o schemă de sprijin pentru reducerea facturilor la energie – 40 de lire pentru fiecare gospodărie eligibilă – precum și acordarea unui sprijin financiar suplimentar pentru a-i ajuta pe pensionari să își plătească costurile la încălzire în această iarnă.
Dar Michael Marmot, cercetător în domeniul epidemiologiei și inegalităților în materie de sănătate, spune că anii de austeritate, reduceri de cheltuieli pentru asistență socială și infrastructură și lipsa de reglementare a pieței energetice din Marea Britanie au aruncat milioane de oameni în sărăcie energetică.
Sărăcia energetică este „imposibilitatea consumatorului vulnerabil de acoperire a nevoilor energetice minimale”.
„Sărăcia s-a acumulat în ultimii doisprezece ani și se înrăutățește”, spune pentru CNN Marmot, director al Institutului pentru echitate în sănătate de la University College din Londra.
„Ce așteptăm de la o societate care funcționează bine?”
Se estimează că în jur de 3,69 de milioane de gospodării din Marea Britanie se aflau într-o astfel de sărăcie energetică în decembrie 2020, iar numărul a sărit la 6,99 de milioane de gospodării în decembrie 2022, a declarat pentru CNN Simon Francis, care coordonează Coaliția End Fuel Poverty.
Această cifră va crește constant, mai mult de trei sferturi dintre gospodăriile din Marea Britanie – cumulând 53 de milioane de persoane – urmând să se afle într-o formă sau alta de sărăcie energetică până la anul, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din York.
Organizația pentru drepturile omului Save the Children a distribuit 2.344 de subvenții directe familiilor cu venituri mici din Marea Britanie în ultimul an, a relatat The Guardian. Șeful organizației caritabile a cerut, de asemenea, guvernului să ofere mai mult sprijin pentru familii, în condițiile în care prevede dificultăți financiare acute pentru milioane de persoane în ianuarie.
„Ce așteptăm de la o societate care funcționează bine? Oamenii ar trebui, cel puțin, să fie capabili să mănânce, să-și hrănească familiile, să aibă o locuință sigură, iar o locuință sigură ar trebui să fie suficient de caldă”, adaugă Marmot.
Susan Aitken, lidera consiliului municipal din Glasgow, Scoția, spune că băncile de căldură nu reprezintă o soluție la criza costului vieții, ci mai degrabă „un serviciu de urgență”.
Consiliul a înființat peste 30 de bănci de căldură în tot orașul, în spații precum săli de biserică, biblioteci, săli de sport și cafenele, iar numărul acestora este așteptat să crească. Serviciul funcționează pe baza bugetelor consiliului și a donațiilor caritabile.
„Soluția este ca oamenii să poată rămâne în propriile case”, spune însă Aitken.
„Este destul de rău că băncile de alimente au devenit acum un element permanent al comunităților din Marea Britanie”, adaugă ea, subliniind că apariția băncilor de căldură este o dovadă a ineficienței politicii guvernamentale.
Aitken crede că acest Crăciun este „o perioadă destul de sumbră” pentru mulți. „Un Crăciun în care trebuie să reduci căldura în casă nu este un Crăciun bun pentru nimeni”, spune el.
„O formă ascunsă de sărăcie”
În Centrul Oasis, din Londra, localnicii iau parte la orice activitate, de la cercuri de tricotat la cluburi after-school, care oferă mese calde gratuite.
Steve Chalke, fondatorul centrului, spune că aproximativ 200 de persoane folosesc zilnic spațiul pentru a se încălzi. El spune însă că nu popularizează centrul ca fiind o bancă de căldură, pentru că acest lucru este „dezumanizant” pentru cei care îl folosesc.
În schimb, preferă să spună că el coordonează evenimente care se produc în locuri călduroase din oraș.
Francis, coordonatorul Coaliției End Fuel Poverty Coalition, afirmă că una dintre cele mai importante provocări pentru reducerea sărăciei energetice este depășirea rușinii.
„Cred că una dintre problemele legate de sărăcia energetică este că e o formă destul de ascunsă de sărăcie. Oamenii încearcă să o ascundă și să se descurce”, spune el.
„Nu vom ști cât de mult suferă oamenii în această iarnă, pentru că vor exista modalități prin care vor ascunde ceea ce fac”, spune el.
Problemele de sănătatea mintală asociate cu sărăcia energetică sunt și ele foarte mari, potrivit unui raport din 2020 al Institutului pentru echitate în sănătate al UCL.
Raportul a subliniat că tinerii care locuiesc în case reci au un risc de șapte ori mai mare de a dezvolta probleme de sănătate mintală, în comparație cu cei care locuiesc în case calde.
„În mod surprinzător, există o mulțime de oameni care au un loc de muncă, dar totuși acesta nu este suficient pentru a-i menține pe linia de plutire, cel puțin fără ajutor”, spune Bintu Tijani, o mamă a patru copii care merge la Centrul Oasis de cel puțin trei ori pe săptămână pentru a se încălzi.
pikpik • 26.12.2022, 23:00
Si cand aud cå EU impune atatea sanctiuni economice Rusiei...efectul imediat fiind simtit de fapt in EU.