Acum, Philip Hammond, ministrul de Finanțe din Marea Britanie, a anunțat că multinaționalele vor plăti o serie de redevențe către stat, iar acestea vor fi aplicate sumelor transferate către statele cu taxe mici. Acesta a precizat că noua taxă va aduce la buget 200 de milioane de lire sterline, echivalentul a circa 266 de milioane de dolari.

Cazul Apple

Suma este mai mare față de cât plătesc acum companiile. Spre exemplu, Apple a plătit în 2015 un ”mizilic” de 12,9 milioane de lire în Marea Britanie, deși are vânzări de miliarde anual.

Apple a fost amendată anul trecut cu 13 miliarde de euro de către Comisia Europeană, care acuză compania că a beneficiat de ajutoare fiscale ilegale oferite de Irlanda.

Scandalul Paradise Papers a arătat că Apple și-a mutat subsidiarele din Irlanda în Insula Jersey, aflată Canalul Mânecii și care aparține de Marea Britanie.

Anterior, Guvernul de la Londra a investigat și Google cu aceeași problemă.

15 miliarde pierdute anual

Pe de altă parte, inclusiv această creștere a taxării reprezintă extrem de puțin față de cât ar trebui să plătească. Economistul Gabriel Zuckman apreciază că Marea Britanie pierde anual 15 miliarde de lire sterline din evitarea plății taxelor de către multinaționale, iar Uniunea Europeană pierde 20% din venituri.

Hammond a admis că noua taxă nu va rezolva problema, dar a afirmat că este un semnal al determinării pe care Marea Britanie o are pentru rezolvarea acesteia.

Hammond a mai spus că problema se poate rezolva numai la nivel internațional. Pe românește, trebuie ca toate statele să introducă măsuri care să blocheze portițele fiscale prin care se scurg banii.

Franța vrea taxă pe cifra de afaceri

Recent, Franța a venit cu ideea unei taxe pe cifra de afaceri a companiilor de tehnologie, acuzate că nu își plătesc corect taxele. Alături de Franța, sprijină ideea și Italia, Spania și Germania.

Și în această privință Guvernul Tudose a avut o idee similară, însă taxa de afaceri din varianta românească s-ar fi aplicat tuturor companiilor, din orice domeniu, nu doar celor de IT.

UE, plină de paradisuri fiscale

În Uniunea Europeană, state ca Irlanda, Olanda și Luxemburg beneficiază masiv de aceste transferuri. De asemenea, Marea Britanie are ea însăși o grămadă de teritorii cu taxe mici, adevărate paradisuri fiscale, precum Insula Man, Insulele Virgine Britanice, Insulele Bermude sau Insulele Cayman. Alte paradisuri fiscale din UE sunt Malta și Cipru, iar la nivel european mai sunt folosite Elveția, Monaco sau Lichtenstein.

De asemenea, SUA a fost arătată cu degetul pentru facilitățile oferite de către statul american Delaware.

Urmărește-ne pe Google News