Pentru prima dată în istoria modernă, Marea Britanie are în prezent șapte foști prim-miniștri în viață, toți continuând să beneficieze de o protecție extinsă și costisitoare.
În condițiile în care conservatorii aflați la guvernare se află la al patrulea lider în tot atâția ani, iar cei trei premieri care au demisionat recent – Theresa May, Boris Johnson și Liz Truss – fac bani buni din discursurile ținute în străinătate, unii observatori ridică întrebări cu privire la costurile tot mai mari suportate de contribuabilii britanici.
Și asta pentru că, de fiecare dată când un fost prim-ministru călătorește în străinătate – chiar și pentru a câștiga o frumoasă sumă de bani -, contribuabilii britanici plătesc probabil nota de plată pentru securitate.
„Este o industrie, nu există un alt cuvânt pentru asta”, a declarat Dai Davies, fost șef al protecției regale la Poliția Metropolitană.
De menționat că numărul foștilor prim-miniștri în viață are șanse mari să crească în anii următori. Dacă sondajele de opinie sunt corecte, Rishi Sunak va părăsi probabil funcția după alegerile generale de anul viitor.
Iar faptul că mulți dintre foștii premieri sunt tineri – Truss are 47 de ani, iar Sunak doar 43, în timp ce Johnson și David Cameron au încă sub 60 de ani – înseamnă că cetățenii britanici ar putea avea de plătit zeci de ani de acum încolo.
Trebuie spus în același timp că factura securității colective pentru protejarea politicienilor de profil înalt și a familiei regale, asigurată de Ministerul de Interne, rămâne încă învăluită în secret.
„Este politica noastră de lungă durată de a nu furniza informații detaliate privind securitatea. A face acest lucru ar putea compromite integritatea acestor măsuri și ar putea afecta securitatea persoanelor”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.
Sub presiune
Toate deciziile privind securitatea VIP-urilor sunt luate de o ramură secretă a statului britanic, cunoscută sub numele de Comitetul executiv pentru protecția regalității și a personalităților publice, sau RAVEC (Executive Committee for the Protection of Royalty and Public Figures).
Comitetul include oficiali de la Ministerul de Interne, Poliția Metropolitană și Casa Regală, care consiliază un președinte independent cu privire la riscurile potențiale implicate de situația fiecărei persoane.
Deciziile RAVEC nu sunt făcute publice din motive de securitate, dar mai multe personalități familiare cu deciziile sale spun că, de obicei, foștii prim-miniștri beneficiază de protecție, inclusiv atunci când călătoresc în străinătate.
Aceștia sunt păziți de o unitate de elită a Poliției Metropolitane, cunoscută sub numele de comandamentul de protecție regală și specializată (RASP). Iar două persoane care cunosc îndeaproape operațiunile RASP au avertizat, sub anonimat, că unitatea este sub presiune.
„S-a remarcat cât de mulți foști prim-miniștri avem acum – nu am avut niciodată atât de mulți în succesiune rapidă care să necesite atât de multă securitate”, a declarat una dintre surse pentru Politico.
„După toate remanierile guvernamentale, cei de la Poliția Metropolitană se străduiau să găsească suficientă securitate pentru a-i proteja pe toți în același timp”, a adăugat sursa.
Persoana respectivă a subliniat că discuția a fost doar una internă și că probabil nu a fost făcută nicio cerere oficială pentru fonduri suplimentare.
Dar cele două surse au spus că ofițerii din cadrul unității de elită s-au plâns anul trecut că li s-au anulat concediile anuale și zilele de odihnă.
Și totuși, care este factura?
Nivelul de protecție pe care îl primește un ministru sau fost ministru este ridicat. „Ei nu pot folosi orice ofițer în aceste echipe”, a declarat una dintre sursele Politico.
În mod natural, aceste echipe de protecție au un cost. Iar nota de plată pentru salariile lor, orele suplimentare, cheltuielile, călătoriile și mesele sunt toate suportate de contribuabil.
Ofițerii sunt „oameni scumpi după orice standard al funcționarilor publici”, a explicat și Davies. „Ei sunt întotdeauna ofițeri de poliție cu experiență”, a adăugat el pentru Politico.
Cât de mult plătește statul pentru fiecare fost premier în parte este neclar însă.
O investigație a Daily Telegraph din 2015 a concluzionat că protecția fostului premier Tony Blair costa până la 16.000 de lire sterline pe săptămână, în timp ce acesta vizita numeroase țări pentru a-și construi un adevărat imperiu de afaceri.
Nu doar Blair a avut de câștigat de când a părăsit funcția. Foștii premieri care încă se află în parlament trebuie să își declare interesele pe un site oficial.
Iar declarațiile lui Johnson, care a renunțat la mandatul de parlamentar abia luna trecută, împreună cu cele ale lui May și Truss arată că toți trei au câștigat sute de mii de lire sterline din discursuri, multe din ele ținute în străinătate.
Numai în luna mai, Johnson a călătorit atât în Texas, cât și în Las Vegas, în timp ce Truss a fost prima fostă șefă a guvernului britanic care a vizitat Taiwanul de la Margaret Thatcher încoace.
„Noi plătim pentru toate acestea, în timp ce ei se distrează cu adevărat”, a spus Davies.
El a sugerat că foștii prim-miniștri care țin discursuri profitabile ar trebui să contribuie „100%” la costul securității lor.
„De ce să nu o facă? Până la urmă, acești oameni fac milioane”, a spus el.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!