Asociația Medicală Britanică (BMA), sindicatul care reprezintă medicii, dorește o creștere de 35%, argumentând că membrii au suferit o reducere a salariului cu 26% în termeni reali în decurs de 15 ani.
„Această rundă de greve va înregistra niveluri de perturbare fără precedem și suntem foarte îngrijorați de potențiala severitate a impactului asupra pacienților și serviciilor din întreaga țară”, a spus directorul medical național al Serviciului Național de Sănătate (NHS) pe Anglia, Stephen Powis.
El a spus că vor exista „considerabil mai multe” anulări ale operațiilor și procedurilor medicale de data aceasta decât cele 175.000 care au fost reprogramate în timpul grevei anterioare de trei zile care a avut loc în martie, dar a adăugat că NHS lucrează pentru a se asigura că serviciile de urgență nu vor fi afectate.
„De asemenea, am cerut (spitalelor) să reprogrameze procedurile și pacienții ambulatori cât mai repede posibil, dar va dura câteva săptămâni pentru a se recupera”, a declarat Powis pentru BBC.
BMA a spus că grevele medicilor rezidenți, dintre care unii au foarte multă experiență, ar putea fi oprite dacă ministrul Sănătății, Steve Barclay, va prezenta o ofertă de salarizare credibilă.
„Nu numai că grevele vor pune în pericol siguranța pacienților, dar au fost și programate pentru a maximiza întreruperile după vacanța de Paște”, a spus Barclay într-un comunicat.
El spune că cererile BMA sunt nerezonabile și ar însemna o creștere de peste 20.000 de lire sterline (24.840 dolari) pentru unii medici.
Greva este cea mai recentă acțiune care a implicat personalul NHS, după cele ale asistentelor medicale, a paramedicilor și a altor persoane care cer creșteri care să reflecte mai bine inflația anuală de peste 10%.