Autoritatea britanică de reglementare a vaccinurilor (MHRA) analizează posibilitatea de a impune restricții de vârstă pentru administrarea serului AstraZeneca, din cauza riscurilor apariției unor cheaguri de sânge în rândul persoanelor tinere vaccinate, scrie site-ul televiziunii ITV.
Informația a fost anunțată inițial luni seară, pe surse, de Channel 4 News, care a precizat că o decizie finală ar putea fi luată săptămâna aceasta și că MHRA ar putea recomanda ca vaccinul să nu fie administrat persoanelor de sub 30 de ani.
Între timp, profesorul epidemiolog Neil Ferguson, în prezent consilier al guvernului, a confirmat pentru Radio 4 Today că MHRA „analizează această problemă urgent”.
Și CEO-ul MHRA, doctorul June Raine, a precizat că o analiză detaliată a cazurilor de cheaguri de sânge are loc în prezent. „Nicio decizie nu a fost luată deocamdată”, a adăugat ea.
MHRA a anunțat săptămâna trecută că a identificat 30 de cazuri de cheaguri de sânge la creier, după 18,1 milioane de doze administrate în Marea Britanie până pe 24 martie.
Din cele 30 de cazuri, șapte au fost fatale.
Autoritatea a insistat totuși, așa cum a făcut în mai multe rânduri, că beneficiile vaccinului în prevenirea infectării cu coronavirus întrec orice risc și a îndemnat oamenii să continue să se vaccineze.
Profesorul Ferguson a admis, luni, că informațiile privind apariția cheagurilor de sânge ridică semne de întrebare privind administrarea vaccinului în rândul tinerilor.
„Există tot mai multe dovezi privind existența unui risc rar asociat cu vaccinul AstraZeneca, și mai puțin cu alte vaccinuri, de apariție a acestor neobișnuite cheaguri de sânge, împreună cu un număr redus de trombocite”, a spus el, potrivit The Guardian.
„Se pare că riscul ține de vârstă, dar ar putea fi legat și de sex – deși datele sunt mai puțin convingătoare în acest caz”, a adăugat expertul.
Vaccinul AstraZeneca, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, face de mai multe săptămâni obiectul unor suspiciuni în mai multe ţări, după înregistrarea unor cazuri grave de cheaguri de sânge.
Numeroase state UE au suspendat temporar, luna trecută, administrarea acestui ser. Cele mai multe, cu excepția Danemarcei și Norvegiei, au reluat însă imunizarea după ce Agenția Europeană pentru Medicamente a oferit un aviz pozitiv.
În ultimele săptămâni, câteva state au decis totuși să nu mai administreze serul la persoanele sub o anumită vârstă.
Olanda a anunţat, spre exemplu, vineri că suspendă temporar imunizarea cu acest ser pentru cei sub 60 de ani, în urma unei decizii similare luate marţi de Germania.
„Trebuie să ne asigurăm că totul este corect, așa că este înțelept să ne oprim pentru moment”, a declarat ministrul olandez al sănătății, Hugo de Jonge.
Oficialii români au sugerat săptămâna trecută că deocamdată nu intenționează să urmeze exemplul Germaniei.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, a precizat, joi seară, la Digi24, că în România nu au fost observate, statistic vorbind, mai multe cazuri de tromboze de când se administrează vaccinul AstraZeneca comparativ cu perioade anterioare.
„M-am uitat chiar la datele din România, din 2019, 2020 şi chiar şi în primele luni ale anului 2021 şi avem o incidenţă cumulată a acestor cazuri de tromboză de sinus venos cerebral de circa 5-6 la un milion de locuitori pe an. Ele sunt neschimbate, nici în 2019 nu diferă faţă de 2020 şi nici faţă de primele două luni ale anului 2021. Sigur că ne-am uitat doar la cazurile internate, cazurile care au fost spitalizate şi aici s-ar putea să fie, într-adevăr, o subestimare a incidenţei reale, e posibil să fie mai multe”, a explicat Valeriu Gheorghiță.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!