„Nu poate fi un Crăciun normal şi drumul este lung până în primăvară. (…)Dar am parcurs o etapă şi se întrevede ieşirea. Trebuie să rezistăm virusului până când depistarea şi vaccinurile vin în ajutorul nostru şi reduc necesitatea restricţiilor”, a declarat, luni, Boris Johnson.
Premierul britanic a făcut anunțul din izolare după ce a intrat în contact cu o persoană infectată cu noul coronavirus.
Astfel, după patru săptămâni de izolare generală care a fost impusă pe 5 noiembrie, Marea Britanie va reveni la restricţii impuse local în funcţie de incidenţa virusului, în baza unui sistem pe trei niveluri care va fi totuşi consolidat, potrivit The Telegraph.
Fanii fotbalului vor putea reveni pe stadioane la începutul lui decembrie, în zonele cel mai puţin afectate de virus, iar numărul de spectatori autorizaţi să asiste la meciuri va depinde de nivelul de alertă din fiecare regiune, care va fi dezvăluit joi, fără a depăşi 4.000.
Magazinele neesenţiale şi sălile de sport se vor putea redeschide, iar serviciile religioase şi căsătoriile se vor putea relua. De asemenea, locuitorii se vor putea aduna în număr de maxim şase. Acolo unde vor putea redeschide, pub-urile şi restaurantele vor lua ultimele comenzi la ora 22.00 şi vor închide o oră mai târziu.
Restricţiile ar urma să fie relaxate timp de câteva zile de Crăciun şi sunt în curs discuţii între guvern şi autorităţile din Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord pentru a se încerca să se ajungă la o abordare unificată, fiecare provincie decizând singură până acum strategia sa sanitară.
Liderul opoziţiei laburiste, Keir Starmer, a calificat abordarea locală drept „riscantă”, reamintind că ea „nu a funcţionat” înainte, fiind înlocuită în decembrie cu o izolare generală.
Guvernul contează pe vaccinele în curs de dezvoltare pentru a depăşi pandemia. Boris Johnson a salutat vaccinul Astra-Zenecca realizat în colaborare cu Universitatea Oxford, eficient în medie în proporţie de 70% şi până la 90% în unele cazuri, „o minunată realizare a ştiinţei britanice”.
Planul său pentru perioada de după izolare include şi un program masiv şi rapid de depistare a virusului în populaţia din zonele clasificate cu risc „foarte ridicat”, după modelul experienţei realizate „cu succes la Liverpool, unde peste 200.000 de persoane au fost testate de la începutul lui noiembrie”, a indicat guvernul într-un comunicat.
Marea Britanie a fost afectată puternic de pandemie și a înregistrat peste 55.000 de morţi în rândul persoanelor testate pozitiv şi peste 1,5 de milioane de cazuri confirmate.