Insectele comestibile au fost mult timp prezentate ca o sursă de proteine eficientă, necesitând mai puțin pământ și apă decât alte animale. Cu toate acestea, gustul și scepticismul cultural s-au dovedit a fi piedici în extinderea practicii în multe părți ale lumii.
În încercarea de a realiza beneficiile substanțiale pe hârtie ale consumului de insecte, un proiect de ajutor britanic de 50.000 de lire sterline în RDC pune în meniu omizi africane, lăcuste migratoare și muște soldat negre.
Inițiativa este răspândită în Kivu de Nord și de Sud din Republica Democrată Congo, unde creșterea vitelor este una dintre puținele modalități de a-și câștiga existența pentru locuitorii din mediul rural.
Odată cu creșterea populației, însă, spațiul pentru creșterea animalelor se micșorează, iar activitatea pune în pericol rezervele de apă.
Douăzeci și trei de specii de insecte sunt deja consumate în regiunea Kivu de Sud, deși congolezii nu le cresc de obicei, ci le adună în funcție de anotimp. Insectele comestibile consumate în mod obișnuit în regiune includ gărgărița africană de palmier, gândacul de așternut, termitele și greierii.
Agenția Catolică pentru Dezvoltare de peste mări (Cafod), o organizație de caritate din Anglia și Țara Galilor, speră că congolezii vor începe să cultive insecte într-o manieră industrializată.
Între timp, în Zimbabwe, un alt proiect de dezvoltare este în desfășurare. Aici sunt folosiți viermi mopane în terciul servit în școli.
Cu 300.000 de lire sterline din bugetul de ajutor, oficialii intenționează să hrănească copiii săraci cu vârste între șapte și 11 ani din orașul sudic Gwanda și din capitala, Harare, cu un terci de insecte, bogat în vitamine, minerale esențiale (fosfor, potasiu, fier, cupru, zinc, mangan, sodiu, vitaminele B1 și B2) și niacină.
Doctorul Alberto Fiore, care conduce proiectul, a spus că el și echipa sa au inventat o formulă care combină viermi mopani cultivați local cu cereale și fructe care nu trebuie importate – un beneficiu semnificativ, deoarece războiul din Ucraina și dolarul american puternic fac alimentele cultivate în străinătate din ce în ce mai inaccesibile.
El a spus că este sigur că acest fel de mâncare este gustos după ce echipa sa a făcut teste de gust cu în Scoția, unde terciul din cereale sau porridge-ul sunt foarte consumate.
Ulterior se va face o evaluare pentru a vedea dacă copiii care iau micul dejun au rezultate mai bune la școală și dacă greutatea lor devine mai sănătoasă.
Ambele proiecte de ajutor au fost finanțate prin UKRI, un organism independent al Departamentului pentru afaceri, energie și strategie industrială din Marea Britanie.
ivryernest • 02.09.2022, 17:29
Britanicii ar trebui să profite ei înșiși de sfaturile astea "bune" !