Studiul a fost realizat într-o perioadă în care o nouă tulpină a COVID, denumită B.1.17 și care este mai infecțioasă, a devenit dominantă în Marea Britanie. Cu toate acestea, vaccinarea a fost la fel de eficientă la vârstnici şi la persoanele cu probleme de sănătate ca în cazul tinerilor şi a persoanelor sănătoase, potrivit cercetării.

„Aceste cifre obţinute în condiţii reale sunt extrem de promiţătoare”, a declarat ministrul sănătăţii, James Bethell, după publicarea datelor cercetării.

Cercetarea, realizată de Universitatea Oxford și de Oficiul Național de Statistică din Marea Britanie, a fost realizată pe un eșantion de 373.402 persoane, între 1 decembrie 2020 şi 3 aprilie 2021, iar cercetătorii au analizat peste 1,6 milioane de rezultate ale unor teste COVID-19 de la acești participanți.

Experții au descoperit că, la 21 de zile după administrarea primei doze a vaccinului AstraZeneca sau a vaccinului Pfizer, ratele noilor infectări au scăzut în toate categoriile de vârstă cu valoarea medie de 65%.

De asemenea, dozele de rapel consolidează protecția, reducând cu 70% cazurile de infectare fără simptome, respectiv 90% cazurile simptomatice, au raportat autorii studiului, care au adăugat că efecte similate au existat şi în rândul persoanelor care au trecut anterior prin COVID-19.

Autorii studiului mai arată că nivelurile de anticorpi la virusul SARS-CoV-2 după prima doză a oricăruia dintre cele două vaccinuri studiate au fost uşor mai mici în rândul vârstnicilor, dar ridicate la toate categoriile de vârstă după ambele doze ale vaccinului Pfizer.

În Marea Britanie, peste 33 de milioane de persoane au fost vaccinate cu primele doze ale unor vaccinuri anti-COVID-19, iar peste 10 milioane au primit deja şi dozele de rapel, potrivit unor date oficiale publicate miercuri.

 
 

Urmărește-ne pe Google News