Guvernul britanic va face un anunț pe acest subiect în cursul zilei de marți, 8 martie, au declarat trei oficiali de la Whitehall pentru Politico. Interdicția din Regatul Unit va fi introdusă treptat în următoarele luni, pentru a permite pieței globale să se adapteze și pentru ca oamenii care cumpără benzină să nu intre în panică, au precizat oficialii britanici.
Nu va fi impusă și o interdicție asupra gazelor rusești, dar această posibilitate este încă luată în calcul de guvernul britanic.
Premierul britanic Boris Johnson a declarat luni că lumea nu poate să înceteze pur și simplu să utilizeze petrolul și gaze rusești, ci va trebui să pună rapid în aplicare o tranziție care să înlăture dependența față de acestea.
Boris Johnson a precizat că Executivul pe care îl conduce va stabili o nouă strategie de aprovizionare cu energie, deoarece invazia rusă a Ucrainei și creșterea ulterioară a prețurilor energiei măresc nevoia de a găsi noi surse de energie, potrivit Reuters.
Anterior în cursul zilei, prețul petrolului a crescut în urma așteptărilor că Statele Unite vor anunța interdicția oficială a importurilor de petrol rusesc.
REPowerEU: Bruxellesul cere încetarea dependenței UE de gazul rusesc
Comisia Europeană a publicat și ea, tot marți, un plan de a reduce importurile de gaz rusesc cu două treimi în acest an și de a pune capăt dependenței sale de aprovizionarea cu combustibil din Rusia „cu mult înainte de 2030”, potrivit The Guardian.
Calculele privind renunțarea la gazul rusesc au fost stabilite într-un document de politică privind prețurile la energie, dar acestea vor deveni realitate doar dacă cele 27 de state membre ale UE vor urma recomandările Comisiei Europene.
Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu tranziția energetică a blocului comunitar, a afirmat că UE trebuie să devină mai independentă în alegerile sale în domeniul energetic.
„Energia regenerabilă este o sursă de energie ieftină, curată și potențial nesfârșită și, în loc să finanțeze industria combustibililor fosili în altă parte, ea creează locuri de muncă aici. Războiul lui Putin din Ucraina demonstrează urgența de a accelera tranziția noastră către energie curată”, a declarat Timmermans.
Comisia solicită statelor membre UE să-și sporească eficiența energetică, să diversifice imediat aprovizionarea cu gaze naturale și să accelereze tranziția la sursele regenerabile, măsuri deja planificate în cadrul politicii „green deal”. Noul plan este intitulat REPowerEU.
Potrivit CNN, Uniunea Europeană depinde de Rusia pentru aproximativ 40% din gazele sale naturale. Rusia furnizează, de asemenea, aproximativ 27% din petrolul pe care UE îl importă în fiecare an.
„Trebuie să devenim independenți de petrolul, cărbunele și gazele rusești. Pur și simplu nu ne putem baza pe un furnizor care ne amenință în mod explicit. Trebuie să acționăm acum pentru a atenua impactul creșterii prețurilor la energie, pentru a diversifica furnizarea de gaze pentru iarna viitoare și pentru a accelera tranziția către energie curată. Cu cât trecem mai repede la surse regenerabile și hidrogen, combinate cu mai multă eficiență energetică, cu atât mai repede vom fi cu adevărat independenți și vom stăpâni sistemul nostru energetic”, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar.
De asemenea, șefii de stat și de guvern din UE sunt gata să se angajeze să „elimine treptat dependența noastră de importurile rusești de gaz, petrol și cărbune”, potrivit unui proiect de declarație pe care liderii îl vor discuta la un summit care va avea loc la Versailles joi și vineri.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia.