Pensiile de stat din Marea Britanie vor crește cu 2,5% anul viitor, urmând să ajungă la maximum 179,6 lire sterline pe săptămână, echivalentul a 801 euro lunar, potrivit informațiilor prezentate pe portalul Lbc.co.uk. Majorarea aduce costuri anuale suplimentare de 2,5 miliarde de lire sterline.
Creșterea a fost confirmată de către Therese Coffey, secretar de stat pentru Muncă și Pensii.
Potrivit sistemului britanic, pensiile de stat cresc în fiecare an în funcție de trei indicatori:
1. inflația
2. variația câștigului mediu în economie
3. un procent de 2,5%
Majorarea se face cu oricare este mai mare.
În acest an, Guvernul de la Londra a luat o măsură de evitare a înghețării pensiilor prin eliminarea unei bariere legale. Regulile cereau ca majorarea pensiilor să aibă loc doar dacă au crescut câștigurile medii din țară.
Cum mulți salariați au fost concediați sau au avut de-a face cu scăderi salariale și șomaj tehnic din cauza pandemiei, acest lucru ar fi făcut imposibilă majorarea pensiilor.
Modificarea legală permite acum autorităților să majoreze pensiile „chiar dacă nu a existat o creștere a câștigurilor‟.
Crește inegalitatea între generații
Ian Browne, expert în pensii la compania de servicii financiare Quilter, spune că autoritățile transmit un mesaj mixt, deoarece cresc pensiile, dar anunță înghețarea salariilor în sistemul bugetar.
„Adițional, costul curent al pensiilor de stat nu va trece neobservat de generațiile tinere, pe măsură ce inegalitatea intergenerațională a crescut înainte de pandemie și a fost puternic exacerbată în ultimele șase luni”, spune Browne.
Un miliard de lire pentru fiecare procent
Steven Cameron, director de pensii la Aegon, spune că multă lume se întreabă dacă este corect să fie menținută formula de majorare de dinainte de pandemie sau dacă statul își mai permite.
„Pensiile de stat de azi sunt plătite din contribuțiile naționale ale muncitorilor de azi, mulți dintre aceștia suferind financiar în timpul pandemiei”, spune expertul.
Acesta mai arată că fiecare punct procentual de majorare a pensiilor costă un miliard de lire sterline anual.
„Marea întrebare este acum dacă sistemul cu trei siguranțe va mai supraviețui încă un an”, spune Cameron.
Distorsiuni în viitor
Acesta spune că în viitorul apropiat câștigul salarial va fi distorsionat de efectele pandemiei și înghețarea salariilor din domeniul public al Marii Britanii.
Numai că un scenariu în care salariile scad anul viitor, urmat de o revenire puternică a salariilor în 2022 ar putea duce la creșteri mari de pensii.
Problema este că, în timp ce pensionarii se vor bucura de majorarea veniturilor, pentru muncitorii simpli aceasta va fi doar o simplă revenire la nivelurile de dinainte de apariția COVID-19.
Acesta spune că ar trebui introdus un factor de echilibrare intergenerațională.