Premierul britanic Theresa May a declarat, în luna august, că va invoca Articolul 50 la sfârșitul lui martie 2017, ceea ce presupune începerea unei perioade de doi ani de negocieri pe tema părăsirii de către Marea Britanie a Uniunii Europene.

În plus, aceasta a precizat că poate să facă acest lucru fără acordul Parlamentului de la Londra, adică fără să ceară undă verde din partea parlamentarilor britanici, dintre care mulți au făcut campanie pentru menținerea Marii Britanii în cadrul UE.

România va deține presedinția UE la data la care se va produce BREXIT-ul. Iohannis: ” Suntem o țară serioasă, cu oameni bine pregătiți”

Măsura a fost însă considerată de mulți neconstituțională  și a fost atacată în instanță. Drept urmare, un judecător de la Înalta Curte de Justiție de la Londra a decis  joi că articolul 50 nu poate fi invocat fără acordul Parlamentului.

Cu toate acestea, decizia nu este definitivă, iar  Guvernul poate să facă apel.

Înregistrare secretă cu Theresa May. Ce crede premierul britanic despre Brexit

Pe 23 iunie, aproape 52% dintre britanicii care au votat în cadrul consultării populare au ales ieșirea din Uniunea Europeană. Marea Britanie nu a declanșat încă procedura privind părăsirea blocului comunitar, care va avea loc la sfârșitul lunii martie 2017.

Rezultaltele referendumului au divizat profund Marea Britanie. Alegătorii din Scoţia, Irlanda de Nord şi Londra au votat pentru rămânerea în Uniune, iar alţi 52% dintre britanici au ales Brexitul în Anglia şi Ţara Galilor.

Urmărește-ne pe Google News