Potrivit Ministerului de Externe de la Londra, Lvova-Belova a fost adăugată pe listă pentru transferul și adopția forțată de copii ucraineni, în timp ce Kiril a fost adăugat pentru „sprijinul proeminent acordat agresiunii militare ruse în Ucraina”.
Patriarhul și-a sporit numărul de slujbe religioase prin care a susținut războiul purtat de Moscova. El a vorbit despre o luptă împotriva „forțelor răului” care se opun „unității” istorice dintre Rusia și Ucraina, în vreme ce a „binecuvântat” armele necesare pentru obținerea victoriei.
În replică la sancțiunile britanice, Patriarhia Rusiei a transmis că decizia este „contraproductivă și absurdă”. „Încercări de intimidare a primatului Bisericii Ruse sau de a-l face (nr. pe Patriarhul Kiril) să renunțe la viziunile sale sunt lipsite de sens, absurde și nedătătoare se speranțe”, a declarat Vladimir Legoyda, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Ruse.
El a mai precizat că biserica este „ultimul pod și un mijloc de comunicare” pe care Marea Britanie „încearcă să-l distrugă” cu scopul de „a escalada conflictul și îndepărta pacea”.
„Nu există alt mod de a explica astfel de măsuri absurde și neproductive, care contribuie la un singur lucru – ruperea legăturilor deja afectate dintre comunitatea europeană și Rusia”, a mai precizat Legoyda.
Pe listă au fost adăugați și patru oficiali superiori din armata rusă „cunoscuți pentru faptul că au ucis, violat și torturat civili” în orașul ucrainean Bucha, de lângă Kiev.
„Țintim pe cei care au permis, cei care au participat la războiul lui Putin și care au cauzat suferință de nedescris Ucrainei, inclusiv transferul și adoptarea forțată de copii”, a declarat Liz Truss, ministru de externe al Marii Britanii.
Guvernul britanic a subliniat că a adăugat pe lista de sancțiuni inclusiv aliați ai lui Putin, comandanți militari și traficanți de arme din Rusia și Myanmar.
Kiril figura și pe lista de sancțiuni din al șașelea pachet adoptat de Uniunea Europeană, dar a fost eliminat după ce Ungaria s-a opus.
Majoritatea statelor occidentale au adoptat sancțiuni ample împotriva Rusiei după declanșarea invaziei pe 24 februarie, inclusiv înghețarea activelor și interdicția de călătorie pentru oficialii ruși implicați în declanșarea războiului.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina