O scurtă actualizare, postată luni pe site-ul Ministerului de Externe, spune că unii membri ai personalului părăsesc ambasada, deși aceasta rămâne, în continuare, deschisă și operațională.
Anunțul vine după ce miniștrii britanici au purtat discuții la nivel înalt despre modul în care o potențială invazie rusă ar afecta prețurile gazelor și combustibilului în Europa.
De asemenea, diplomaților americani li se permite să părăsească țara, dacă doresc, însă nu a fost dat un ordin în acest sens. Personalul neesențial al ambasadei și cetățenii americani au fost îndemnați să plece, iar un oficial al Departamentului de Stat a declarat, pentru AFP, că dacă va exista o invazie, guvernul american „nu va fi în măsură să evacueze cetățenii americani”.
Duminică, Departamentul de Stat al SUA a ordonat membrilor familiei personalului ambasadei sale din Ucraina să părăsească țara, invocând „amenințările tot mai mari ale unei acțiuni militare importante a Rusiei”.
Casa Albă ar putea decide chiar săptămâna aceasta trimiterea a 1.000-5.000 de militari pe flancul de est al NATO, pe măsură ce tensiunile de la granița Ucrainei cresc îngrijorător.
Rusia a mai ocupat teritoriul ucrainean, când a anexat Crimeea în 2014, în urma protestelor largi din Ucraina care l-au răsturnat pe președintele pro-rus al țării, Viktor Ianukovici.
Forțele ruse au preluat controlul Crimeei, după care electoratul de acolo a votat pentru alăturarea la Rusia într-un referendum pe care Occidentul și Ucraina l-au considerat ilegal.