Celor șase șefi ai închisorii din Siberia „li se va interzice intrarea în Regatul Unit, iar bunurile lor vor fi înghețate”, a transmis Ministerul britanic de Externe.

Sancțiunile îi vizează pe șeful coloniei, colonelul Vadim Kalinin, și pe adjuncții săi, Serghei Korzhov, Vasili Vidrin, Vladimir Pilipcik, Alexander Goliakov și Alexander Obrazțov.

„Este clar că autoritățile ruse l-au văzut pe Navalnîi ca pe o amenințare și au încercat în mod repetat să-l reducă la tăcere. Nimeni nu ar trebui să se îndoiască de natura opresivă a sistemului rus. Cei responsabili pentru tratamentul brutal al lui Navalnîi nu ar trebui să-și facă iluzii, îi vom trage la răspundere”, a declarat Lordul Cameron, ministrul de externe al Regatului Unit.

În comunicatul ministerului britanic de externe se menționează că Marea Britanie a fost prima care „a impus sancțiuni ca răspuns la moartea lui Navalnîi”.

Ulterior, premierul britanic Rishi Sunak a declarat că Regatul Unit și aliații săi au în vedere „toate opțiunile pentru a cere socoteală Rusiei și lui Putin”.

Vestea morții lui Aleksei Navalnîi, comunicată de șefii închisorii

De asemenea, guvernul britanic a cerut ca trupul lui Aleksei Navalnîi să fie eliberat imediat familiei și, în acest caz, să aibă loc o anchetă completă și transparentă.

Liderii occidentali susțin că vina pentru moartea lui Aleksei Navalnîi revine autorităților ruse, inclusiv președintelui Vladimir Putin.

Vestea morții liderului opoziției ruse a fost comunicată vineri, 16 februarie, de oficialii penitenciarului siberian, unde Navalnîi fusese transferat anul trecut pentru a-și ispăși cei aproape 30 de ani de închisoare.

Anchetatorii ruși le-au transmis familiei și avocaților lui Navalnîi că nu-i vor elibera trupul timp de cel puțin două săptămâni, întrucât efectuează un „examen chimic” pentru a determina cauza morții sale.

Liudmila Navalnaia, mama lui Aleksei Navalnîi, a anunțat că dă în judecată autoritățile ruse pentru „acțiuni și decizii ilegale”.

FOTO: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News