Cuprins:
Timp de luni de zile, Regatul Unit a traversat un vid de conducere, în vreme ce doi conservatori s-au duelat pentru șefia partidului și a guvernului, iar țara a derapat spre o recesiune și o criză declanșate de creșterea facturilor la energie.
Numele noului șef al partidului și al guvernului va fi anunțat azi, dar criza se adâncește. De când Boris Johnson a anunțat că va părăsi funcția în iulie, perspectivele unei creșteri economice s-au deteriorat substanțial. Inflația anuală depășește 10%, în condițiile în care prețurile alimentelor și ale combustibililor cresc vertiginos.
Nemulțumirea cauzată de creșterea costului vieții a determinat sute de mii de angajați din mai multe sectoare – porturi, cale ferată, poștă – să intre în grevă. Iar lira sterlină tocmai a înregistrat cea mai proastă lună de după referendumul pentru Brexit din 2016, atingând cel mai scăzut nivel față de dolarul american din ultimii peste doi ani.
„Este o lovitură după alta”, a declarat pentru CNN Martin McTague, omul care conduce Federația Întreprinderilor Mici din Marea Britanie. „Mi-e teamă că nu găsesc nicio veste bună”, a admis el.
Situația s-ar putea înrăutăți mult în continuare. Banca Angliei anticipează că inflația va sări la 13%, pe măsură ce criza energetică se intensifică.
Citigroup estimează chiar că inflația ar putea atinge un vârf de 18% la începutul anului 2023, în timp ce Goldman Sachs spune că ar putea ajunge la 22%, dacă prețurile gazelor naturale „rămân la nivelurile actuale”.
Succesorul lui Boris Johnson va fi nevoit să ia măsuri imediat după ce va prelua funcția.
Cea mai urgentă problemă este cea a creșterii dramatice a costului energiei. Multe firme mici sau mijlocii s-ar putea închide, în vreme ce familiile ar putea fi puse în situația de a nu-și permite încălzirea locuințelor în această iarnă.
„Toată lumea presupune că va exista un anunț rapid și decisiv care să pună capăt acestei probleme sau cel puțin să ofere oamenilor liniște”, a declarat Jonathan Neame, care conduce Shepherd Neame, cel mai vechi producător de bere din Marea Britanie.
„Dacă (anunțul) nu va exista, acea persoană va fi supusă unei presiuni foarte mari”, a avertizat acesta.
Prețurile la energie au explodat
Analiștii au estimat că facturile la energie pentru gospodării vor crește cu 80%, ajungând la o medie de 3.549 de lire sterline (4.100 de euro) pe an începând cu luna octombrie.
Plafonul de preț pentru gospodării ar putea crește chiar la peste 5.000 de lire sterline (5.800 de euro) în ianuarie și să sară peste 6.000 de lire sterline (6.950 de euro) în aprilie.
Pe măsură ce oamenii sunt forțați să își reevalueze bugetele, consumul a început deja să scadă. Iar Banca Angliei a avertizat că economia britanică va intra în recesiune în următoarele luni.
Între timp, Neame, al cărui portofoliu include aproximativ 300 de pub-uri din sudul Angliei, a declarat că proprietarii de afaceri intră în panică. Aceștia au declarat că noile contracte de utilități au tarife cu adevărat nebunești, pe care nu și le pot permite.
Nick Mackenzie, șeful lanțului de pub-uri Greene King, a declarat că unul dintre barurile cu care lucrează va trebui să plătească cu 33.000 de lire sterline mai mult pe an, pentru energie.
„Este cu adevărat descurajant pentru o mulțime de firme, în special pentru cele care au fost deja slăbite de criza COVID”, a spus McTague. „Acum se luptă să facă față unei alte catastrofe”, a adăugat el.
Scăderea valorii lirei sterline ar putea exacerba problemele, făcând ca importul de energie și alte bunuri să fie și mai scump, ceea ce ar duce la o inflație și mai mare.
Crize multiple
Nu este singurul motiv pentru care patronii și investitorii sunt din ce în ce mai neliniștiți. Deși numărul locurilor de muncă vacante a scăzut între mai și iulie, el rămâne cu 60% peste nivelul de dinaintea pandemiei, scrie CNN.
Găsirea forței de muncă a devenit o provocare deosebită în Regatul Unit de când țara a votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană. Asta în condițiile în care numărul cetățenilor UE care trăiau în Marea Britanie a scăzut cu 317.000 în 2021, comparativ cu 2019, potrivit Oficiului Național de Statistică.
De asemenea, Brexit-ul bulversează comerțul, în special cu Uniunea Europeană, cel mai mare partener comercial al Regatului Unit.
Exporturile și importurile vor fi cu aproximativ 15% mai mici pe termen lung decât ar fi fost dacă Regatul Unit ar fi rămas în UE, potrivit previziunilor Oficiului pentru Responsabilitate Bugetară.
Dean Turner, economist britanic la UBS, a declarat că depinde de noul prim-ministru să încerce să profite la maximum de poziția țării fără a crea probleme suplimentare.
Cu toate acestea, conservatorii fac în continuare presiuni pentru modificarea acordului semnat cu UE, măsură ce ar putea declanșa în cele din urmă un război comercial.
Planurile lui Truss sunt controversate
Liz Truss, favorita pentru preluarea șefiei Partidului Conservator și a guvernului, a promis să relanseze economia prin reducerea impozitelor.
Însă mulți economiști se tem că această abordare ar putea alimenta inflația și ar afecta finanțele publice fragile, nereușind în același timp să ofere bani celor care au cea mai mare nevoie de ei.
„Beneficiile reducerii (impozitelor) ar merge în mare parte către cei care plătesc mai multe taxe, în general oameni cu mai mulți bani”, a declarat pentru CNN Jonathan Marshall, economist la Resolution Foundation.
În acest timp, este clar că statul nu are cum să evite plata unor sume uriașe, dar vor fi necesare măsuri specifice pentru a evita risipa.
Înghețarea prețurilor la gaz și electricitate în următoarele două ierni ar putea costa guvernul peste 100 de miliarde de lire sterline, potrivit cercetătorilor de la Institute for Government.
„Energia este scumpă, gazul este scump”, a declarat Marshall. „Pentru a evita ca oamenii să înghețe în casele lor, trebuie să plătim. Dar statul nu trebuie să plătească pentru oamenii care își permit”, a spus acesta.
Există, de asemenea, întrebări cu privire la modul în care viitorul guvern își va permite o intervenție economică pe scară largă, mai ales dacă reducerea taxelor – și, prin urmare, a veniturilor guvernamentale – este prioritară.
Guvernul britanic s-a împrumutat deja masiv pentru a oferi sprijin în timpul crizei COVID. Datoria țării reprezintă acum aproape 100% din produsul intern brut.
Când ratele dobânzilor erau la cel mai scăzut nivel, iar accesul la bani era ieftin, aceasta nu era o problemă majoră. Dar nu mai este cazul. Banca Angliei a crescut agresiv ratele dobânzilor în încercarea de a limita inflația. Acest lucru va face ca plata datoriei publice să fie din ce în ce mai costisitoare pentru guvern.
Andrew Woodcock, editorul politic al cotidianului The Independent, a declarat pentru BBC că „noul premier va intra direct într-un uragan”.
„Există oameni care se confruntă cu sărăcia, afaceri care se confruntă cu falimentul – avem nevoie de o soluție foarte, foarte repede”, a spus el.