Solicitarea de oferte din partea companiilor care ar putea furniza astfel de rachete a fost inclusă într-un anunț postat săptămâna trecută de către Fondul Internațional pentru Ucraina – un grup de țări, printre care se numără Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Danemarca și Suedia – înființat pentru a trimite arme Kievului.
Ministerul britanic al Apărării, care administrează fondul, a cerut companiilor să precizeze dacă pot furniza rachete care pot fi lansate de pe uscat, de pe mare sau din aer, cu o încărcătură utilă cuprinsă între 20 și 490 kg.
În anunț erau prevăzute și alte cerințe dezirabile, inclusiv o „probabilitate scăzută de interceptare”, „capacitatea de planificare a misiunii” și „metode de penetrare a apărării antiaeriene pentru a crește probabilitatea de reușită a loviturii”. Anunțul preciza că firmele care au răspuns vor fi contactate începând cu data de 5 iunie.
Un oficial britanic a declarat că nu a fost luată nicio decizie finală de a trimite rachete cu aceste capacități în Ucraina.
The Washington Post a publicat anterior, în cursul zilei de marți, detalii despre anunțul de achiziție.
Marea Britanie și alte țări occidentale și-au mărit anul acesta promisiunile de ajutor militar pentru Ucraina. Marea Britanie a anunțat în ianuarie că va trimite Ucrainei 14 dintre principalele sale tancuri de luptă Challenger 2. Alte națiuni, inclusiv Statele Unite și Germania, s-au angajat ulterior să furnizeze tancuri.
Iurii Sak, consilier al ministrului ucrainean al apărării, a declarat pentru Reuters că Kievul nu are informații concrete despre efortul depus de Marea Britanie de a furniza rachete cu rază lungă de acțiune, dar că Ucraina a făcut de luni de zile un apel constant la guvernele occidentale pentru a furniza astfel de arme.
„Ne-am bucura dacă Marea Britanie și-ar asuma un rol de lider în ceea ce privește rachetele cu rază lungă de acțiune, la fel cum a făcut-o cu tancurile de luptă principale Challenger 2″, a spus el.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina