Guvernul Regatului Unit a publicat planuri de a scăpa de părți din acordul post-Brexit pe care l-a convenit cu UE în 2019. Vrea să schimbe Protocolul Irlandei de Nord pentru a facilita circulația unor mărfuri din Marea Britanie în Irlanda de Nord. Dar UE se opune mișcării, spunând că revenirea asupra acordului încalcă dreptul internațional.
Executivul britanic contestă acest lucru, argumentând că schimbările vor însemna că Regatul Unit rămâne împreună. Modificările sunt stabilite în proiectul de lege privind Protocolul Irlandei de Nord, care urmează să fie dezbătut și votat de Parlament.
Guvernul promite că va elimina documentele „inutile” privind controalele de mărfuri și că întreprinderile din Irlanda de Nord vor primi aceleași reduceri fiscale ca și cele din alte părți din Marea Britanie.
Proiectul de lege va asigura, de asemenea, că orice dispute comerciale sunt soluționate prin „arbitraj independent” și nu de către Curtea Europeană de Justiție.
Secretarul de Externe Liz Truss a declarat că este „o soluție rezonabilă, practică la problemele cu care se confruntă Irlanda de Nord” și că Marea Britanie ar putea „înregistra progrese prin negocieri doar dacă UE este dispusă să schimbe protocolul în sine”, adăugând: „În momentul de față, ei nu sunt”, potrivit BBC.
Reacția Comisiei Europene
Aceasta a scris luni pe Twitter că i-a transmis lui Maros Sefcovic, vicepreşedinte pentru relaţii interinstituţionale şi prospectivă al Comisiei Europene, negociatorul-şef al UE în acest dosar, că blocul trebuie să fie dispus să schimbe regulile post-Brexit care guvernează comerţul cu Irlanda de Nord.
Ca reacţie, Comisia Europeană a ameninţat luni guvernul britanic cu acţiuni în justiţie.
„Am luat notă cu mare îngrijorare de decizia adoptată astăzi de guvernul britanic de a depune un proiect de lege care anulează elemente esenţiale ale protocolului. O acţiune unilaterală afectează încrederea reciprocă”, a declarat vicepreşedintele CE Maros Sefcovic.
Acest lucru ar implica reluarea procedurilor de încălcare a dreptului comunitar care au fost întrerupte anul trecut, din cauza prelungirii unilaterale a perioadelor de grație a Regatului Unit.
Protocolul privind Irlanda de Nord urmăreşte să protejeze piaţa unică europeană după Brexit fără a provoca întoarcerea la o demarcare fizică între această provincie britanică şi Republica Irlanda, membră a UE, ceea ce ar putea pune sub semnul întrebării pacea.