Cuprins:
Potrivit sursei citate, există speranțe la Londra că Joe Biden va acorda în sfârșit aprobarea pe care Kievul o așteaptă de luni întregi. Discuțiile vor avea loc la Paris, când Sir Keir Starmer va deveni primul lider al Regatului Unit care participă la ceremonia de Ziua Armistițiului, de la Winston Churchill în 1944.
Donald Trump vrea ca războiul dintre Ucraina și Rusia să ia sfârșit
De asemenea, se așteaptă să fie discutate impactul secundar al președinției lui Donald Trump asupra Orientului Mijlociu și posibilitatea unui război comercial cu Europa.
Liderii mondiali încearcă să descopere cât de drastic intenționează Donald Trump, care a câștigat alegerile din SUA săptămâna trecută, să schimbe politica Statelor Unite cu privire la Ucraina.
Trump a vorbit despre încheierea războiului din Ucraina în „prima zi”, pe parcursul campaniei sale prezidențiale, ceea ce a condus la temeri că va forța Kievul să accepte teritoriile pierdute în fața Rusiei.
O sursă de la Casa Albă a spus: „Suntem foarte dornici să ne asigurăm că putem profita la maximum de timp, între acum și 20 ianuarie (când Trump devine președinte al SUA) și nu doar să punem totul în așteptare până atunci”.
Joe Biden insistă ca ucrainenii să primească ajutor financiar
O altă sursă crede că Joe Biden va „închide robinetele” prin acordarea unui ajutor financiar pentru Kiev în săptămânile de dinainte să plece de la Casa Albă.
Temerile legate de planurile lui Trump pentru Ucraina au fost alimentate în weekend de știrile că Mike Pompeo și Nikki Haley, doi foști membri ai cabinetului proucrainean din prima sa administrație, nu vor primi funcții și în viitor.
Donald Trump jr, fiul președintelui ales, a spus că nu există loc în administrația tatălui său pentru „șoimii de război”. De asemenea încă un semn clar a venit, în weekend, pe rețelele sociale, din partea fiului republicanului, semn că vor avea loc schimbări radicale.
Pe Instagram, sâmbătă, el a postat un videoclip prin care pare că-l ia peste picior pe Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, vorbind despre pierderea „alocației” americane, când tatăl său se întoarce la Casa Albă.
În clip, Zelenski pare nemulțumit, alături de Trump, cu explicația: „POV: Ai 38 de zile până la pierderea alocației”.
Discuție la telefon cu Vladimir Putin
Elbridge Colby, un aliat al lui Trump care va primi un post la Casa Albă, a mai spus duminică că Trump va forța „încheierea războiului din Ucraina” și se va asigura că „aliații noștri NATO vor face un pas în acest sens”.
Președintele ales a transmis Rusiei să nu escaladeze războiul din Ucraina, într-un apel telefonic de joi, a informat The Washington Post. Surse au mai spus ziarului că Trump și-a exprimat interesul pentru conversații ulterioare, pentru a discuta „rezolvarea războiului din Ucraina în curând”.
Sir Keir s-a angajat să lucreze îndeaproape cu Trump, în ciuda faptului că miniștrii cabinetului, printre care David Lammy, secretarul de externe, și Angela Rayner, viceprim-ministru, l-au criticat pe președintele ales, în trecut.
Cu toate acestea, planul lui Sir Keir ar putea fi văzut de Trump ca o încercare de a submina politica externă a SUA, care i-ar putea antagoniza și amenința relația înainte ca acesta să preia mandatul în ianuarie.
De la victoria electorală a lui Trump, Biden a încercat să obțină sprijinul SUA pentru Ucraina. Joi, Casa Albă a declarat că va continua „să crească” ajutorul umanitar și militar pentru Ucraina, folosind fonduri deja autorizate de Congres.
Biden va face lobby pe lângă Trump pentru a nu abandona Ucraina, când cei doi se vor întâlni, miercuri, a declarat duminică Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională.
„Președintele Biden va avea ocazia în următoarele 70 de zile să depună argumente în fața Congresului și a viitoarei administrații că Statele Unite trebuie să ajute Ucraina, că retragerea sprijinului financiar înseamnă mai multă instabilitate în Europa”, a spus el.
Ucraina speră, în sfârșit, să i se permită să lanseze rachete Storm Shadow asupra Rusiei
Dezbaterea privind dacă Ucrainei ar trebui să i se permită să lanseze rachete Storm Shadow, produse de Regatul Unit și Franța, spre ținte îndepărtate din Rusia, s-a desfășurat luni întregi în spatele scenei. Rachetele necesită tehnologie americană pentru a fi pe deplin eficiente.
Ucraina este conștientă că în prezent are voie să folosească rachetele doar în circumstanțe limitate pe pământ rusesc, cum ar fi să lovească trupe chiar la graniță, deși detaliile oricăror acorduri nu au fost niciodată făcute publice.
Zelenski a cerut de câteva luni permisiunea de a lansa rachetele mai departe în Rusia, deoarece ar putea ajuta la oprirea decolării avioanelor rusești, înainte de a bombarda Ucraina.
Surse guvernamentale bine plasate din Regatul Unit au spus că Sir Keir și Macron au devenit susținători ai ideii la începutul acestui an, iar acum vor încerca pentru ultima oară să ajungă la un consens cu Biden.
Intențiile anterioare ale lui Biden să aprobe utilizarea în continuare a rachetelor au fost spulberate în septembrie din cauza temerilor de atacuri ca represalii asupra bazelor militare occidentale.
În cazul în care Kievului i se acordă permisiunea de a lansa rachete Storm Shadows adânc în teritoriul Rusiei înainte de preluarea mandatului lui Trump, ar fi mai dificil să se revină asupra aprobării.
Luni, Sir Keir va avea o scurtă întâlnire cu Michel Barnier, noul prim-ministru francez, care a fost negociator pentru Brexit al Uniunii Europene. Sir Keir speră să negocieze un pact de apărare și securitate cu UE pentru noul an, un alt subiect care se așteaptă să fie discutat cu Macron.