„Împărtășim aceleași amenințări: războiul din Ucraina, conflictul din Orientul Mijlociu, agresiune rusă în creștere. Împărtășim aceleași valori: democrație, libertate individuală, statul de drept”, a spus John Healey.

La rândul său, Boris Pistorius a precizat că „era responsabilitatea noastră în Europa să întărim flancul european, pilonul european al NATO”.

„SUA își vor muta mai mult atenția către regiunea indo-pacifică. Dar oricum, ar trebui să facem mai mult, iar aceasta este sarcina noastră”, a transmis Boris Pistorius.

 Acordul prevede ca cele două armate să se antreneze mai des împreună, pentru a consolida flancul de est al NATO.

Avioane germane pe cerul Marii Britanii

Avioane germane de tip P8 – avioane de patrulare maritimă care servesc în lupta antisubmarin – urmează să opereze „în mod perioadic”de la baza  Lossiemouth din Scoția, cu scopul de a „contribui” la apărarea faţadei de nord a Oceanului Atlantic.

De asemenea, gigantul german din industria de armament Rheinmetall va deschide o fabrică în Marea Britanie care produce țevi de tunuri de artilerie, folosind oțel britanic.

Fabrica de artilerie va crea peste 400 de locuri de muncă, în timp ce cele două țări vor coopera în vederea creării unor arme cu rază lungă de acţiune care să depăşească raza de acţiune a rachetelor de tip Storm Shadow ale Regatului Unit.

„Drumul către o cooperare industrială mai aprofundată”

Healey a declarat într-o conferință de presă comună că aliații europeni trebuie să-și asume mai multă responsabilitate pentru securitatea europeană „și aceasta este forța motrice din spatele strategiei noastre de apărare”.

Acordul este primul dintre Regatul Unit și Germania și își propune să pună pe o bază mai regulată cooperarea dintre cele două țări.

„Acest acord trasează drumul către o cooperare industrială mai aprofundată”, a declarat John Healey, argumentând că această cooperare militară între cele două ţări rămâne „subdezvoltată”.

„Rusia poartă război împotriva Ucrainei, își mărește enorm producția de arme și a lansat în mod repetat atacuri hibride asupra partenerilor noștri din Europa de Est. Prin acordul Trinity House, arătăm că Aliații NATO sunt conștienți de necesitățile aceste vremuri”, a afirmat Boris Pistorius.

În prezent, Germania refuză să furnizeze Ucrainei rachete Taurus cu o rază de acțiune de peste 500 de kilometri din cauza temerilor că acestea ar putea lovi teritoriul Rusiei.

Urmărește-ne pe Google News